Bogat kulturni program u Nikšiću: 33 manifestacije tokom maja

Filmofili će moći da pogledaju filmove Alfreda Hičkoka – „Psiho“, „Prozor u dvorište“ i „Ptice“, kao i nekoliko filmskih ostvarenja iz kineske produkcije
1 komentar(a)
Pogram podrške razvoju kulture, Foto: Svetlana Mandić
Pogram podrške razvoju kulture, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.05.2015. 12:05h

U toku maja u Nikšiću će u sklopu Programa podrške razvoju kulture biti izvedene 33 manifestacije, a majski repertoar otvoriće sjutra veče „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja“, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kotor arta.

Urednik filmskog programa Centra za kulturu Dragoljub Ilić kazao je da će ta ustanova organizovati izložbu slika Bratislava Medojevića, a u saradnji sa Opštinom i fondacijom East river Montenegro izložbu „Crnogorska istorija pamti“ kolekcionara Zorana Zekovića.

„Dr Vesna Vučinić održaće predavanje na temu ’Muzika kao odraz društevnih i istorijskih zbivanja na teritoriji Nikšića’, a te večeri pored autorke nastupiće pjesnikinja Gordana Sarić i dramski umjetnik Miro Nikolić, uz muzičku pratnju maestra na violini Vilija Ferdinandija. Posebno bih prepooručio manifestaciju Udruženje paraplegičara ’Vi ne znate šta mi znamo’, na kojoj će se predstaviti članovi te organizacije ”, kazao je Ilić.

Maj će biti bogat i pozorišnim repertoarom. Tanja Perišić, šefica marketinga u Nikšićkom pozorištu, kazala je da će najmlađi moći da uživaju u predstavi „Lepe reči naprijed, ostale stoj”, nastale po motivima teksta Duška Radovića “Kako su nastale ružne reči”, dok će za odrasle biti izvedeno nekoliko predstava – „A gde su kokoške“, „Svlačenje“, „Opasna igra“, „Zlatni lančić od bižuterije“, „Bilo jednom u maju“. Ni tinejdžeri nijesu zaboravljeni i za njih će biti prikazana predstava „Kaži strejt“, autorski projekat Aleksandra Volića.

Prvi a capella bend na ovim prostorima „Glas ne žice“ iz Beograda nastupiće 16. maja. Bend je oformljen 2010.godine pod dirigentskom palicom Bojane Radivojević i kroz originalne aranžmane kombinuju pop, soul, fank, rok i klasiku, stvarajući potpuno unikatne kompozicije.

Izvršni direktor KC "Punkt" Boško Milović najavio je koncert kover benda Tom Waitsa, pod nazivom “Rain dogs”. JU „Zahumlje“ pripremila je svečani program povodom Dana nezavisnosti, radionicu kreativnog pisanja dramatruga Obrada Nenezića, a u saradnji sa književnom zajednicom „Vladimir Mijušković“ autorsko veče Dušana Govedarice.

Ju „Anderva“ u saradnji sa NVU „Bunker“ organizovaće rok koncert pod nazivom “Mir brate mir”, kao i tehno žurku na maloj sceni na Bedemu.

Filmofili će moći da pogledaju filmove Alfreda Hičkoka – „Psiho“, „Prozor u dvorište“ i „Ptice“, kao i nekoliko filmskih ostvarenja iz kineske produkcije.

Bonus video: