VIDEO PRIČA Kako sačuvati afričku tradiciju kroz umjetnost

Kako bi zabilježile rituale, umjetnice Anđela Fišer i Kerol Bekvit obično putuju u izolovanije segmente afričkih zemalja
52 pregleda 1 komentar(a)
Africke tradicije, Foto: Vijesti video
Africke tradicije, Foto: Vijesti video
Ažurirano: 23.09.2018. 11:08h

Anđela Fišer i Kerol Bekvit već niz godina pokušavaju sačuvati afričke tradicionalne plemenske igre i nasljeđe kroz bilježenje neobičnih ritualnih momenata fotoaparatima.

JWPlayer video mesto

Umjetnice smatraju da kroz fotografije mogu dati jasniji kontekst ritualima kojima su do sada prisustvovale, poput plesa plodnosti koji se svake godine izvodi u zabačenim afričkim selima, a karakterističan je za plemena Bva i Bobo.

Kako bi zabilježile rituale, obično putuju u izolovanije segmente afričkih zemalja, s obzirom na to da broj stanovnika ovih oblasti polako opada, imajući u vidu činjenicu da se mladi ljudi sve više sele u moderne gradove.

Osim fotografija, brojne figure koje oslikavaju život afričkih plemena mogu se vidjeti na izložbama širom Evrope, kao što je Tribal Art sajam u Londonu svake godine.

Na sajmu brojni kolekcionari prikazuju maske, figure i nakit afričkih naroda kako bi se kultura i tradicija sačuvale od zaborava.

Bonus video: