Zločin iz '92. opet na sudu

Tužilaštvo je u zahtjevu Vrhovnom sudu navelo da je izreka presude nerazumljiva
2 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2015. 06:55h

Vrhovno državno tužilaštvo podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti u predmetu deportacija, saopšteno je “Vijestima” iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Tužilaštvo je u zahtjevu dostavljenom Vrhovnom sudu 25. marta navelo da je izreka presude nerazumljiva i protivrječna, da nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama. Takođe su, kako se navodi u obavještenju dostavljenom HRA, pozivaju na član ZKP-a u kome piše da u obrazloženju presude nisu adekvatno navedeni razlozi na osnovu kojih su optuženi oslobođeni optužbi.

“Vijestima” iz Vrhovnom suda nije saopšteno kada će odlučivati o zahtjevu, osim da će to biti “nakon što sudija predmet pripremi i zakaže sjednicu vijeća”. Devet bivših službenika MUP-a pravosnažno je oslobođeno za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica vlastima Republike Srpske 1992.

HRA je ranije, analizirajući presuda za ratne zločine, navela da razlozi zbog kojih nema osuda leže u propustima i državnog tužilaštva i nadležnih sudova da u potpunosti primijene međunarodno humanitarno pravo koje je obavezivalo i obavezuje Crnu Goru.

Bonus video: