43. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA

Muška ekipa sjajnom igrom do remija u 6. kolu, grubi previdi dame odveli u poraz

Aleksandra Milović je slavila crnim figurama nakon zbog bolesti dva propuštena kola
0 komentar(a)
Aleksandra Milović, Foto: ŠSCG
Aleksandra Milović, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 30.09.2018. 17:03h

Odlične igre i sjajan ritam crnogorskih šahovskih ekipa nije poremetio jučerašnji dan pauize na 43. Šahovskoj olimpijadi u gruzijskom Batumiju. U apsolutnoj konkurenciji naša muška ekipa je remizirala sa favorizovanom Moldavijom, dok su šahistkinej minimalno poražene od Egipta, u meču u kojem su ispustile šansu za puno više.

Muška ekipa sa 47. rejtingom na turniru u Batumiju, iznenadila je 30. favorita Moldaviju, sa remijima na sve četiri table, iako je svaki moldavski večelamsjtor imao bolji lični rejting

Na prvoj tabli Viorel Jordačesku je bezuspješno pokušavao izborom varijante u sicilijanskoj odbrani da iznenadi Nikolu Đukića ali mu to nije pošlo za rukom. Đukić je lako parirao svim pokušajima bijelog i lako remizirao crnim figurama.

Dragiša Blagojević je bijelim figurma dugo ali bezuspjšeno pokušavao da slomi otpor protivnika u holandskoj odbrani. Blažo Kalezić je remizirao u jednoj borbenoj partiji sa puno obrta i obostranim šansama.

Najuzbudljivije je bilo u partiji Dmitrij Svetuškin - Dreagan Kosić. Svetuškin je poveo napada na kralja u francuskoj odbrani ali se Kosić odlično branio. U jednom trenutku žrtvovao je kvalitet za lovački par i pješaka. U tom trenutku tabla je izgledala kao minsko polje sa mnogo dopadljivih ali ”otrovnih“ rješenja. Oba velemajstora su dobro komandovala svojim vojskama. U cajtnotu je partija završena vječitim šahom.

Dame su izgubile meč minimalnim rezultatom iako su prema pozicijama mogle i do pobjede. Aleksandra Milović je crnim figurama slavila, iznenadivši protivnicu rijetko igranim nastavkom. Tijana Rakić je remizirala u klasičnoj varijanti karo–kana. Marija Stojanović u sicilijanskom otvaranju bijelim figurama nije napravila prednost ali je isuviuše rizikovala i izgubila partiju. Nikolina Koljević je pretrpjela prvi poraz nakon tri pobjede i dva remija. U samom finišu partije grubo je previdjela damu i odmah predala partiju.

U muškoj konkurenciji Azerbejdžan je zabilježio i šestu pobjedu, ovaj put protiv Češke. Rusija i Indija su igrali neriješeno sa sva četiri remija a Sjedinjenje američke države su visoke porazile Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je ubjedljivo savladala Norvešku a Srbija Venecuelu.

Preporučujemo za Vas