AIDS i žene: Spas je u dobroj informisanosti

AIDS se ne prenosi kijanjem, ni preko lista salate u restoranu. Bolest nećete "zaraditi" ni na dasci WC školjke, na kvakama i sl.
85 pregleda 0 komentar(a)
AIDS, Foto: Shutterstock
AIDS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2015. 12:51h

Zašto se onda mnogi od nas boje da bi se mogli zaraziti preko tih stvari? Prvo, zato što je sida ili AIDS (stečeni sindrom nedostatka imuniteta) monstruozna, zastrašujuća bolest. Trenutno je neizlječiva i, koliko je poznato, redovito smrtonosna. Sve više postaje glavni problem današnjeg svijeta.

Očito, bolest zaslužuje punu i ozbiljnu pažnju, ali istovremeno nema razloga za paniku. Naše se znanje o AIDS-u ipak proširilo. Danas znamo mnogo toga o tome tko se zarazi i kako se zarazi. Bez da šaljemo oboljele u progonstvo na drugu planetu, mi se danas možemo osjećati slobodni i sigurni od bolesti - ako smo informirani i ako poduzimamo razborite mjere opreza. Premda je istina da muški homoseksualci i biseksualci čine oko 75 posto AIDS žrtava, ti se postoci ipak brzo mijenjaju.

Većina eksperata kaže da općenito, nakon infekcije, treba dvije do pet godina kako bi se pojavili prvi simptomi side. Neki ljudi, pak mogu ostati "tiho" inficirani i mnogo duže. Medu prve simptome spadaju: oticanje limfnih žlijezda, opća slabost, vrućica, gubitak tjelesne težine, proljev, promjene na koži i problemi sa centralnim nervnim sustavom. Kod velike većine ovako oboljelih stanje se kasnije komplicira i konačno bolesnik umire zbog pneumonije, toxoplazmoze ili Kapošijevog sarkoma.

Mogućnost inficiranja

Znanstvenici danas znaju: za infekciju je potrebno da virus AIDS-a uđe u krvnu cirkulaciju putem jedne od tjelesnih tekućina - sperme, vaginalnog sekreta, krvi ili sline. Jasno, postoji mogućnost i direktnog ulaska virusa u krv putem nesavjesno provedene transfuzije ili izmjenjivanja nečistih šprica i igala medu narkomanima.

Postavimo stvar što je moguće jednostavnije: sida je primarno spolno prenosiva bolest. Inficiraju se oni koji dolaze u intimni, seksualni kontakt s onima koji u sebi imaju virus. Homoseksualci su najvažniji dio populacije za prijenos AIDS-a. S obzirom da virus mora ući u tijelo putem krvi, sitne povrede sluznice dobiju izuzetno veliku važnost za nastanak infekcije. Zašto? Zato što su takve male povrede, ranice, često prostim okom i nevidljive, mjesta kroz koja sperma i slina mogu dospjeti u krv. Imajući u vidu da većina seksualnih aktivnosti uzrokuju takve sitne povrede sluznice, i sperma i vaginalni sekret mogu lako prenijeti virus u krv i za vrijeme redovnih heteroseksualnih odnosa. Ipak, glavna stvar nije vrsta seksa, nego broj seksualnih partnera.

I sad, imajući u vidu dosad rečeno, gdje je izlaz? Možemo li si priuštiti "siguran seks"? Dakako, ima jedan najsigurniji način zaštite, ali na sreću, taj ne dolazi u obzir za primjenu - a to je totalna apstinencija! Što drugo stoji na raspolaganju? Odmah valja kazati da ispravna kontracepcija može pomoći. Takve preventivne mjere, kao što su prezervativ, dijafragma, spermicid (kemijsko sredstvo koje ubija spermije) pružaju određenu zaštitu, ali, na žalost, nisu stopostotno sigurni.

U biti, najbolju stvar koju možete učiniti je da slijedite onaj savjet kojeg bi inače dali nekoj ili nekom 18-godišnjaku: ne vucaraj se naokolo! Danas, što je osoba više promiskuitetna, tim je više izložena ozbiljnoj opasnosti. Istraživači smatraju da su najzarazniji oni nosioci AIDS-a koji se osjećaju i izgledaju sasvim dobro i koji najvjerojatnije nemaju ni približno ideju o tome da su nosioci virusa. Niti vi možete išta o tome znati gledajući u njih.

AIDS se ne prenosi slučajnim kontaktom

Iako može izgledati teško prihvaljivo, očito je da je, bar za sada, jedini izlaz u sistemu "jedan na jednoga"! Za one koji su u obostrano monogamnim odnosima, šanse da "zarade" virus side praktički nema.

Jedna od najpopularnijih zabluda u vezi s AIDS-om je mišljenje da se on može prenijeti i sasvim slučajno - a ne samo putem seksualnih kontakata - putem laganih poljubaca, preko daske na zahodskoj školjci, držanjem za ruku, čak i putem bakterija koje se prenose zrakom.

Čitava serija obavljenih studija pokazala je da se infekcija HlV-om putem takvih kontakata jednostavno nije dogodila.

Što kazati majkama koje su zabrinute da bi djeca, inficirana AIDS-om mogla u školi ogrepsti ili pljunuti njihovu vlastitu djecu?

Što kazati majkama koje su zabrinute da bi djeca, inficirana AIDS-om mogla u školi ogrepsti ili pljunuti njihovu vlastitu djecu? Liječnici kažu da je zabrinutost neopravdana. Ustvari, zbog svog toliko oštećenog imunološkog, obrambenog sustava, djeca inficirana AIDS-om su ta koja moraju brinuti da ne zarade koju bolest od drugih - oni su ti koji su ustvari izloženi riziku. Znači, vi možete živjeti sa AIDS bolesnikom i ići u školu s njim bez straha, osim ako imate spolne odnose s njim ili s njom.

Što se tiče slučajnog kontakta, ostaje jedno pitanje, a ono se odnosi na slinu. Dok lagan poljubac na usnice neće uzrokovati nikakav problem, neki znanstvenici smatraju da je strastveni, dugotrajni, ljubavnički poljubac u usta (kada dolazi do miješanja sline) druga stvar i da to već poprima kategoriju problema.

Lijeka još nema

Danas je na istraživanje AIDS-a koncentriran velik financijski kapital i znanstvenici diljem svijeta grozničavo rade na pronalaženju lijeka i cjepiva protiv ove opake, smrtonosne bolesti. Određeni napredak je postignut. Uspjelo je sintetizirati lijekove koji ne liječe AIDS, ali ipak mogu djelotvorno usporiti bolesni proces u organizmu kod bolesnika s određenim simptomima. Bez obzira na sve to, optimizam i entuzijazam na polju traženja lijeka je svuda prisutan. Za cjepivo, pak, smatra se da ćemo morati još podosta počekati.

Do tada što možemo učiniti? Većina stručnjaka za AIDS kažu da nam je spas u odgoju i obrazovanju. Samoobrazovanje i izvanredno samoorganiziranje unutar grupa homoseksualaca imalo je za posljedicu dramatičan pad učestalosti seksualno prenosivih bolesti medu njima, ukazujući time na mogućnost promjena ponašanja i u širini društvenim razmjerima.

Bonus video: