Tužbom dobila 500 eura jer je ujeo pas lutalica

Čolaković je u tužbi navela da je Komunalno preduzeće bilo u obavezi da skuplja pse lutalice i smješta ih u azil
367 pregleda 4 komentar(a)
pas, ujed, Foto: Shutterstock
pas, ujed, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2015. 11:19h

Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Opština Bar i javno preduzeće “Komunalne usluge” iz tog grada obavezani da isplate 500 eura Fati Čalaković koju je 2013. godine ujeo pas lutalica.

Oni moraju da plate 300 eura na ime pretrpljenog fizičkog bola i 200 na ime pretrpljenog straha, kao i 545 eura parničnih troškova.

Čalakovićevu je u novembru prije tri godine u barskom naselju Polje, dok je hodala sama ulicom, napao pas lutalica i ugrizao je u predjelu desne potkoljenice.

Vještak medicinske struke utvrdio je da je zadobila laku tjelesnu povredu, koja nije umanjila opštu životnu aktivnost, ali je Čalakovićeva doživjela fizičku bol i strah.

Ona je u tužbi navela da je Komunalno preduzeće bilo u obavezi da skuplja pse lutalice i smješta ih u azil, a da je Opština odgovorna zato što nije preduzela ništa da zbrine napuštene pse. U njenu korist prvostepenu presudu je donio Osnovni sud u Baru.

U obrazloženju presude Višeg suda, kojom su odbijene žalbe tuženih, piše da su Opština i “Komunalne usluge” odgovorni za štetu i da je zakonom propisano hvatanje i uklanjanje pasa lutalica. Navodi se da je preduzeće, upravo podsredstvom Opštine, u obavezi da obezbjedi uslove za uklanjanje životinja lutalica, ali i njihovo zbrinjavanje:

“Dakle, na Opštini je obaveza da organizuje obavljanje poslova, koji su joj zakonom povjereni... Takođe, odgovornost Opštine, osim nevršenja nadzora, stoji i zbog toga što je njena obaveza da u smislu odredbe član 55 Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, na svojoj teritoriji obezbijedi skloništa za životinje, što je izostalo”. Presudu Osnovnog suda potvrdilo je vijeće Višeg suda, sastavljeno od sudije Ranke Vuković, Dejana Dragovića i Sonje Drašković. Odbijeni su kao neosnovani i navodi Opštine da Čalakovićevoj ne pripada naknada štete “zbog toga što je zadobila samo lake tjelesne povrede.

Bonus video: