Umrla britanska spisateljica krimi romana Rut Rendel

Tokom duge karijere, dobila je brojne nagrade, a njen serijal o inspektoru Veksfordu pretvoren je u popularnu TV seriju
76 pregleda 0 komentar(a)
Rut Rendel, Foto: Reuters
Rut Rendel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2015. 15:50h

Spisateljica krimi romana Rut Rendel, najpoznatija po svojim romanima o glavnom inspektoru Veksfordu, umrla je danas u 86. godini, rekao je njen izdavač "Pingvin Rendom haus".

Uzrok smrti Rendelove nije objavljen, ali se zna da je ona u januaru preživjela težak moždani udar.

Rendel je bila jedna od najpopularnijih britanskih spisateljica krimi romana, a napisala je više desetina knjiga, od kojih mnoge pod pseudonimom Barbara Vajn.

Tokom duge karijere, dobila je brojne nagrade, a njen serijal o inspektoru Veksfordu pretvoren je u popularnu TV seriju, koja joj je donijela mnoge nove obožavaoce.

Rendel je posljednjih godina živjela u živopisnoj "Maloj Veneciji", londonskom kvartu poznatom po kanalima i raznobojnim kućicama na vodi, ali prijatna okolina nije izmijenila njen oštroumni pogled na ljudsku prirodu.

Uvijek se klonila pisanja o ubistvu djece, iz straha da bi pisanje o tome moglo kriminalcima da pokaže kako da to učine.

Iz istog razloga nije pisala ni o surovosti prema životinjama. Satima je provodila šetajući Londonom, razgovarajući sa ljudima, posmatrajući, i na taj način skupljajući impresije za knjigu.

Takođe je bila veliki ljubitelj opere. Postala je članica Doma lordova 1997, poslije imenovanja laburističke vlade premijera Tonija Blera, i mnoga popodneva je provela na sjednicama u Parlamentu, pošto bi završila jutarnje sesije pisanja.

Njeno zvanično ime bilo je baronica Rendel od Bejbera.

Bonus video: