SLIJEDE ŽALBE

Presuda za ubistvo Šćekića: Odali ih Bohum, telefoni i vozila

U presudi piše da su poštovali naredbe Vrhovnog suda i koristili samo one izjave, koje su od svjedoka uzete prema zakonu
718 pregleda 18 komentar(a)
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović
Ažurirano: 04.04.2019. 16:17h

 Iz izjava bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, dokazano je da su  Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, a na taj zločin podstrekli su ih Saša Boreta i Ljubo Bigović.

To piše u presudi Apelacionog suda, prema kojoj je  ta četvorka osuđena na ukupno 120 godina zatvora. Na tu odluku, branioci optuženih najavili su žalbe, o kojima će odlučivati  Vrhovni sud, na čijem je čelu Vesna Medenica.

U presudi se pojašnjava da su ispoštovana “uputstva” Vrhovnog suda, koji je ukinuo prvobitnu osuđujuću presudu, pod obrazloženjem da se na glavnom pretresu  nijesu smjele koristiti izjave Žarka Radulovića i Vlaovića zvanog Bohum, koje su dali  specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka. 

U najnovojoj odluci piše da je taj dio ispoštovan i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su  u skladu sa zakonom.

Piše da je iskaz od Vlaovića, uzet  u istrazi  28. februara 2006. godine,  sačinjen u skladu sa ZKP-om  i da se mogao koristiti  u postupku...

Sudije podsjećaju da je Vlaović ispričao kako mu se Boreta tokom boravka u karantinu zatvora u Spužu, povjerio da je  Čila Šćekić ubio inspektora.

"Istinitost  iskaza  Vlaovića proizlazi iz više razloga. Izjašnjavajući se o onome što mu je  Boreta pričao za vrijeme boravka u  ZIKS-u,  iznio je brojne pojedinosti o životu optuženog...  pa je zaista nelogično da je Vlaović sve te činjenice  mogao da iznese,  a da nije imao prisan odnos sa Boretom", piše u presudi. 

Navode da je optužene odao i  dokaz - kartice mobilnih telefona, koje su koristili  kada su kupili džip “grand-čiroki” kojim su se ubice  dovezle do kuće policajca. Sa istih brojeva, piše,  telefonom su kontaktiralli osobu koja im je zatamnila stakla na  džipu.

"Da je  Vujadinović sa Čilom Šćekićem, ubio policijskog inspektora, dokaz je to što je pobjegao  vozilom 'škoda fabija' i da ga je vratio renta kar agenciji prije roka zakupa, jer mu se žurilo... Vještačenjem vozila je utvrđno postojanje barutnih čestica", piše u presudi.

Ubistvo su naručili negdje nakon hapšenja Alana Kožara

“U vezi sa finansiranjem ubistva,  Vlaović je naveo da mu je  Boreta doslovce rekao da je, uz njega, glavni finansijer bio i  Bigović...

Na pitanje svjedoka: koja je suma u pitanju, Boreta mu je kazao da je to koštalo  koliko vrijede dva "ferarija", a Vlaoviću je poznato da jedan  košta oko 150.000 do 170.000 eura... 

Dodaje se da se iz  dokaza nije  moglo utvrditi  kada su  Boreta i Bigović naručili ubistvo Šćekića. 

“Međutim, pravilno je zaključivanje prvostepenog Višeg suda da se to desilo od 28. 7. 2005. godine, kada je uhapšen  Alan Kožar i kada se kod  Borete i Bigovića, i iz straha da će biti otkriveni kao saučesnici u izvršenju podmetanja eksploziva na hotel Splendid,  pojavio motiv za ubistvo Šćekića”.