Presuda za ubistvo Šćekića: Odali ih Bohum, telefoni i vozila

U presudi piše da su poštovali naredbe Vrhovnog suda i koristili samo one izjave, koje su od svjedoka uzete prema zakonu
1152 pregleda 18 komentar(a)
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić, Ljubo Vujadinović
Ažurirano: 01.05.2015. 13:53h

Iz izjava bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, dokazano je da su Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović ubili policajca Slavoljuba Šćekića, a na taj zločin podstrekli su ih Saša Boreta i Ljubo Bigović.

To piše u presudi Apelacionog suda, prema kojoj je ta četvorka osuđena na ukupno 120 godina zatvora. Na tu odluku, branioci optuženih najavili su žalbe, o kojima će odlučivati Vrhovni sud, na čijem je čelu Vesna Medenica.

U presudi se pojašnjava da su ispoštovana “uputstva” Vrhovnog suda, koji je ukinuo prvobitnu osuđujuću presudu, pod obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave Žarka Radulovića i Vlaovića zvanog Bohum, koje su dali specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka.

U najnovojoj odluci piše da je taj dio ispoštovan i da su uzete u obzir samo one njihove izjave koje su u skladu sa zakonom.

Piše da je iskaz od Vlaovića, uzet u istrazi 28. februara 2006. godine, sačinjen u skladu sa ZKP-om i da se mogao koristiti u postupku...

Sudije podsjećaju da je Vlaović ispričao kako mu se Boreta tokom boravka u karantinu zatvora u Spužu, povjerio da je Čila Šćekić ubio inspektora.

"Istinitost iskaza Vlaovića proizlazi iz više razloga. Izjašnjavajući se o onome što mu je Boreta pričao za vrijeme boravka u ZIKS-u, iznio je brojne pojedinosti o životu optuženog... pa je zaista nelogično da je Vlaović sve te činjenice mogao da iznese, a da nije imao prisan odnos sa Boretom", piše u presudi.

Navode da je optužene odao i dokaz - kartice mobilnih telefona, koje su koristili kada su kupili džip “grand-čiroki” kojim su se ubice dovezle do kuće policajca. Sa istih brojeva, piše, telefonom su kontaktiralli osobu koja im je zatamnila stakla na džipu.

"Da je Vujadinović sa Čilom Šćekićem, ubio policijskog inspektora, dokaz je to što je pobjegao vozilom 'škoda fabija' i da ga je vratio renta kar agenciji prije roka zakupa, jer mu se žurilo... Vještačenjem vozila je utvrđno postojanje barutnih čestica", piše u presudi.

Ubistvo su naručili negdje nakon hapšenja Alana Kožara

“U vezi sa finansiranjem ubistva, Vlaović je naveo da mu je Boreta doslovce rekao da je, uz njega, glavni finansijer bio i Bigović...

Na pitanje svjedoka: koja je suma u pitanju, Boreta mu je kazao da je to koštalo koliko vrijede dva "ferarija", a Vlaoviću je poznato da jedan košta oko 150.000 do 170.000 eura...

Dodaje se da se iz dokaza nije moglo utvrditi kada su Boreta i Bigović naručili ubistvo Šćekića.

“Međutim, pravilno je zaključivanje prvostepenog Višeg suda da se to desilo od 28. 7. 2005. godine, kada je uhapšen Alan Kožar i kada se kod Borete i Bigovića, i iz straha da će biti otkriveni kao saučesnici u izvršenju podmetanja eksploziva na hotel Splendid, pojavio motiv za ubistvo Šćekića”.

Bonus video: