Razgovor sa drugom osobom poboljšava pamćenje

Što se tiče rezultata, izgleda da posjeta prijatelju ili komšiji može da bude veoma važna za oštrinu uma kao i svakodnevno rješavanje ukrštenica
0 komentar(a)
drugarice, prijateljice, Foto: Shutterstock
drugarice, prijateljice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 07:17h

Samo 10 minuta razgovara sa drugom osobom može da poboljša pamćenje i intelekt, tvrde naučnici Univerziteta Mičigen.

"Tokom naše studije druženje sa drugima pokazalo se podjednako djelotvorno kao i neke tradicionalnije psihičke vježbe za poboljšavanje pamćenja i intelektualne sposobnosti", piše psiholog Oskar Jbara.

Pregledajući podatke o 3.610 osoba starih od 24 do 96 godina, uočena je veza između visokog nivoa društvenih interakcija i razvijenih kognitivnih funkcija, piše portal Stetoskop.

Tokom drugog eksperimenta naučnici su izveli laboratorijski test da bi procijenili kako društvena interakcija i intelektualne vježbe utiču na pamćenje i psihičke sposobnosti.

"Uvideli smo da i kratka interakcija od samo 10 minuta povećava intelektualnu sposobnost isto kao i uključivanje u intelektualne aktivnosti", rekao je Jbara.

Što se tiče rezultata, izgleda da posjeta prijatelju ili komšiji može da bude veoma važna za oštrinu uma kao i svakodnevno rješavanje ukrštenica.

Jbara je naglasio da društvena izolacija može da ima negativno djelovanje na intelektualne sposobnosti, kao i na emocionalnu stabilnost osobe.

Bonus video: