"Sjećaš li se"Aleksandra Đuravčevića: Sinteza lične i kolektivne istorije

Svi koji budu prolazili pored našeg paviljona, biće u prilici da prvo vide rad “Waiting” jer se projektuje sa prozora paviljona
108 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Đuravčević, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Đuravčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 18:00h

Umjetnik Aleksandar Đuravčević, koji ove godine predstavlja Crnu Goru na La Biennale di Venezia 56. Espozicione nternazionale d'Arte, predstavio je juče u Centru savremene umjetnosti u Podgorici svoj rad “Sjećaš li se” (Ti Ricordi), koji čini nekoliko zasebnih cjelina materijalizovanih miksom tehnika u instalaciji, crtežu i video-produkciji.

Umjetnički projekat “Sjećaš li se” čini nekoliko pojedinačnih radva: “Red” - pet video-radova nastalih u vremenskom intervalu 1992-2002; “Identity” - tekstualna instalacija od bronzanih slova, 2015; “Room No. 2” - instalacija od ugljenisanog drveta, stakla i bronze, 2013; Come mi manchi” - crtež grafitom, 2015; Waiting - video-rad, 2015.

Umjetnik Aleksandar Đuravčević zadovoljan je postavkom u cjelosti. On naglašava da svaka soba nosi posebanu priču, tako da posjetilac ulazi u intimni dijalog sa umjetnošću.

“Postavka je fantastična. Svi koji budu prolazili pored našeg paviljona, biće u prilici da prvo vide rad 'Waiting' (Čekanje) jer se projektuje sa prozora našeg paviljona na ulicu. Taj rad praktično i dočekuje publiku. To je prava crnogorska priča o staroj majci koja na prozoru ili ispred kuće, zagledana u daljinu, čeka... Rad 'Identity' (Identitet) urađen je u bronzi, kao skulptorski element, a poigrava se stereotipima i identitetima - šta je to što nas skriva/otkriva... 'Red' (Crveno) čini pet video radova intezivnih, jakih. Događa se mrtva priroda sa šipcima po ugledu na Karavađa. Rad “Room No. 2” je snažan, a predstavlja plafon koji izgleda kao da pripada nekoj italijanskoj palati. On je izrađen u drvetu i zapaljen. Posjetilac ga ne može odmah uočiti ali može osjetiti intenzivan miris. Rad odvodi u veličanstveno sjećanje na prošlost jer je ideja plafona zapuštena u savremenoj umjetnosti. Istorijski, plafon je bio prostor koji je uvijek bio oslikan. Plafoni su bili najznačajnije mjesto u umjetnosti. Čitavo venecijansko slikarstvo je plafon. Ovim radom htio sam da obnovim tu temu. Moj plafon je nadrealna fantazija. Rad 'Come mi manchi' je rađen kao frotaž. To je grafit iz XVI vijeka uklesan na jednoj italijanskoj palati, a riječ je o ljubavnom pismu upućenom nekoj Mariji, što sa sobom nosi višestruko značenje. Sa grafita je uzet otisak koji će biti izložen u sobi gdje se nalazi ulaz u naš paviljon (palata Malipjero)”, kazao je Đuravčević.

Crnogorski paviljon biće otvoren sedmog maja

Selektorka nacionalnog paviljona, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, kazala je da je crnogorska postavka u kontekstu svjetske priče i da u potpunosti odgovara temi “Sve budućnosti svijeta” Okvi Envezora. “Na jedan lucidan, promišljen, način, bavimo se identitetom, bavimo se Crnom Gorom, ali Crnom Gorom kroz ličnu prizmu, lična čitanja, preispitivanja”, kazala je Miranović.

Danica Nikolić, zamjenica direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore, (producent crnogorskog predstavljanja na 56. Bijenalu u Veneciji), kazala je da će otvaranje Crnogorskog paviljona biti održano sedmog maja u 18 i 30.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstaviće se 133 umjetnika iz 89 zemalja, a biće realizovana 44 prateća programa.

Bonus video: