Ako Kaluđerović bude osuđivan platiće mu manje

Cetinjanin Nenad Kaluđerović u Istražnom zatvoru u Spužu proveo 30 mjeseci i sedam dana, a u tužbi je, preko advokata, tražio po 5.000 eura za svaki mjesec proveden u pritvoru u ZIKS-u
832 pregleda 2 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 08:39h

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Podgorici, kojom je Nenadu P. Kaluđeroviću dosuđeno 75.583 eura, na osnovu neosnovanog boravka u zatvoru pod optužbom da je počinio ubistvo.

U odluci Suda piše da Cetinjanin ima pravo na naknadu nematerijalne štete, ali da visina koja će mu biti dosuđena zavisi od toga da li je ranije bio osuđivan.

Odlukom Apelacionog suda, Kaluđerović je 2013. godine, pravosnažno oslobođen optužbe da je ubio Željka Jovanovića ispred kafe-bara "Ambasador", avgusta 2006. na Cetinju.

Osnovni sud u Podgorici, djelimično je usvojio tužbeni zahtjev Kaluđerovića, koji je tražio da mu država isplati 150.000 eura na ime duševnih bolova zbog povrede ugleda, časti i slobode, usljed neosnovanog lišenja slobode.

Kaluđerović je u Istražnom zatvoru u Spužu proveo 30 mjeseci i sedam dana.

"Po ocjeni ovog suda pravilno prvostepeni Osnovni sud nalazi da tužilac ima pravo na naknadu nematerijalne štete... Prilikom odmjeravanja pravične naknade... uzima se u obzir i ugled oštećenog u sredini u kojoj živi, koji zavisi od toga da li je ranije osuđivan. U konkretnom slučaju ta činjenica nije utvrđena, a od bitnog je značaja... Duševni bolovi lica koje je ranije osuđivano ne mogu biti istog intenziteta i posljedica kao kod lica koje nikada nije osuđivano”, piše u presudi Višeg suda.

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol, oktobra 2012. godine, u nedostatku dokaza, oslobodilo je Kaluđerovića optužbe da je ubio Jovanovića.

U obrazloženju oslobađajuće presude, sutkinja je kazala da niko od gostiju lokala nije vidio pištolj kod Nenada Kaluđerovića.

Bonus video: