“Čajanka kod Bojića u 7” i u Budvi

U okviru off-programa 5. Mobilne književne rezidencije predstavili su se Goran Stojičić i Vladimir Jovanović
118 pregleda 0 komentar(a)
Mobilna književna rezidencija, Foto: Vuk Lajović
Mobilna književna rezidencija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.10.2018. 06:45h

Off-program 5. Mobilne književne rezidencije koja se održava u selu Čelobrdo, pod nazivom “Čajanka kod Bojića u 7” u suorganizaciji sa Narodnom bibliotekom Budve realizovan je u Biblioteci. Program Čajanke vodio je urednik biblioteke “Milutin Bojić” Karlo Astrahan, a njegovi sagovornici su bili Goran Stojičić (autor multimedijalne zbirke “Besani”, koja je do sada doživjela već šest izdanja) i Vladimir Jovanović (hit-roman “Malo nam za sreću treba”).

Goran Stojičić je možda jedan od najpopularnijih pisaca od Skoplja do Ljubljane, predstavio ga je Astrahan ističući da je sve počelo pričom ‘Pad’ objavljenom na društvenoj mreži fejsbuk. Poslije nekoliko mjeseci od objavljivanja, knjiga pripovjedaka Besani prevedena je na engleski, a sljedeće godine i na slovenački, a potom turski, hebrejski, grčki… Stojičić je i urednik izdavačke kuće Amonit (Ammonite). Zbirku od 35 priča prati i vrhunski izabrana muzika (35 numera), jer knjiga je zamišljena tako da pomoću QR koda, uz svaku priču odslušate i muziku koja je posebno za nju odabrana poput pjesama Davida Bowiea, Massive Attacka, Toma Waitsa, Amy Winehouse…

Vladimir Jovanović je inspirisan dvjema sredinama, Budvom i Beogradom, značajnim za njegov umjetnički izraz. Duhom je vezan za Beograd 80-ih i generaciju fantastičnih muzičara, glumaca, pisaca, a kroz roman “Malo nam za sreću treba”, prema riječima Astrahana, on je opisao taj period blagostanja i taj period i književnog i umjetničkog napretka i na kraju sve što se desilo 90-ih, jednu brutalnu degradaciju svega onoga što vrijedi, opisao je na jedan vispren i duhovit način.

Bonus video: