REZULTAT STUDIJE

Sir za duži i zdraviji život

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno prije tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova
67 pregleda 0 komentar(a)
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2015. 20:03h

Za ljubitelje sira stiže dobra vijest - nova istraživanja konzumaciju sira dovode u vezu sa dužim i zdravijim životom.

Naučnici s danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima. 

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina. 

Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ukazuje na jednostavnije objašnjenje - prehrana bogata fermentiranim mliječnim proizvodima poput sira doprinosi dugovječnosti i zdravlju. 

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosječni životni vijek iako godišnje u prosjeku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi. 

Britanci, na primjer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u prosjeku žive kraće godinu dana. 

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je prehrana bila bogata sirom i mlijekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam. 

"Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa", rekla je Bertram. 

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno prije tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova. 

I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.

Preporučujemo za Vas