Ulazak u virtuelnu Vavilonsku biblioteku

Borhesova vizija ogromne biblioteke koja sadrži sve moguće knjige inspirisala je brojne mislioce, uključujući i bruklinskog programera Džonatana Bazila
649 pregleda 0 komentar(a)
Vavilonska biblioteka (novina)
Vavilonska biblioteka (novina)
Ažurirano: 29.04.2015. 16:15h

Horhe Luis Borhes specijalizovao se da predviđa neprevidivo: kartu iste veličine kao i zemlja koju opisuje, događaj čiji se svi mogući ishodi dešavaju istovremeno, jednu tačku u prostoru koja sadrži sve ostale, ogromnu biblioteku koja sadrži sve moguće knjige.

Ovo posljednje, postavka, tema, naslov njegove kratke priče "Vavilonska biblioteka” dalo je čitaocima mnogo toga za razmišljaje od njenog prvog objavljivanja 1941. godine, a posljednjih decenija ova priča učinila je najviše moguće da pojača Borhesovu posmrtnu reputaciju onoga koji vidi naše nepredvidivo, bogatog slojevima, ali često teškog za navigaciju u novom medijskom prostoru.

Borhes je zamišljao da se Vavilonska biblioteka sastoji od veliki broja povezanih šestougaonih soba, spojenih hodnicima i stepeništima; svaka sadrži osnovne potrebe za ljudski opstanak i - četiri zida sa policama za knjige. Svaka polica sadrži trideset pet knjiga istog formata; svaka knjiga ima četiri stotine i deset strana; svaka strana ima četrdeset redaka, svaki red, nekih osamdeset slova koja su crne boje.

Svaka knjiga sadrži različite kombinacije slova, a zajedno sadrže sve moguće kombinacije slova; kao rezultat toga, Biblioteka u cjelini sadrži Sve: do tančina detaljnu istoriju budućnosti, autobiografije arhanđela, prave kataloge Biblioteke, hiljade i hiljade lažnih kataloga, demonstracije grešaka tih kataloga, demonstracije grešaka pravih kataloga, gnostičko Jevanđelje po Bazilidu, komentar tog jevanđelja, komentar komentara jevanđelja, istinitu priču o vašojsmrti, prevod svake knjige na svim jezicima, tumačenje svake knjige u svim knjigama.

Ova Borhesova vizija inspirisala je brojne mislioce, uključujući i bruklinskog programera Džonatana Bazila.

“Jedne noći dok sam ležao u krevetu pala mi je na pamet ideja o stvaranju online Vavilonske biblioteke”, kazao je Bazil.

"Moja prva pomisao je bila - to mora da već postoji. Činilo mi se da je to prirodan rezultata mogućnosti računara i bio siguran da je to već napravio. Sjutradan sam pogledao, pomalo uzbuđeno, pa se razočarao. Od tada, Bibioteka je nekako postala moja sudbina”.

Kao plod te sudbine, nastao je librariofbabel.info, novi veb sajt koji će teoretski sadržati sve ono što Borhesova Vavilonska biblioteka sadrži: tekst svaki moguće knjige od 410 stranica. Možete početi pregledajući ih tražeći neki tekst, gledanjem nasumično odabrane knjige, ili pretražujući šestougaone odaje.

Primijetićete da najveći dio Bazilove Vavilonske biblioteke ne nudi ništa osim gluposti - potpuno istu stvar, drugim riječima, što i Borhes čini, što u njegovoj priči izaziva veliku frustraciju među nesrećnim bibliotekarima zaduženim za održavanje tog mjesta.

Ali, posjeta onlajn Vavilonskoj biblioteci trebalo bi da vas dovede do istog pitanja kao u originalnoj priči: do koje mjere značenje počiva u fizičkom svijetu, i u kojoj mjeri prebiva u našim glavama? A šta bi sam Borhes napravio od svega ovog.

"On nikada nije bio onaj koji je pravio suviše jasnu granicu između stvarnosti i fikcije”, kaže Bazil.

Čitanje njegove priče je već, na svoj način, ulazak u svijet Biblioteke.

Bonus video: