Pomorski muzej i Antika pozivaju na učešće u aukciji antikviteta i umjetnina

Aukcija "Bokejlski enterijeri do 1900. godine" biće održana tokom jula. Zainteresovani za aukciju više informacija mogu dobiti putem emaila ili pozivom na 069 482 662
66 pregleda 0 komentar(a)
Boka kotorska, Foto: Shutterstock
Boka kotorska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2015. 09:16h

Pomorski muzej Crne Gore i NVO "Antika" tradicionalno organizuju aukciju antikviteta i umjetnina, koja će ove godine biti posvećena "Bokeljskom enterijeru do 1900. godine".

Organizatori su pozvali zainteresovane da donesu predmete koji bi bili ponuđeni na aukcionoj prodaji, a njihova komisija će obaviti stručnu procjenu.

"Boka Kotorska sa svojom fascinantnom istorijom i bogatom i raznovrsnom kulturnom zaostavštinom danas nije prezetovana na način koji to zaslužuje, jer je u opticaju veliki broj antikviteta i umjetnina koji nisu sa prostora Boke Kotorske. Zbog toga želimo da organizujemo aukciju koja će biti posvećena bokeljskom enterijerimu, stavljajući naglasak na odabrane komade stilskog nameštaja koji su izrađeni u velikim mediteranskim i evropskim centrima, oružje kao svedočanstva o slavnoj prošlosti, skupocjene dekorativne i upotrebne predmete od srebra, porcelana i stakla, narodne nošnje, škrinje u kojima se čuvao djevojački miraz, nakit, numizmtiku, filateliju... Bokeljski enterijeri su oličenje duha ovog područja, njih čine predmeti koje su posjedovale ranije generacije imućnih moreplovaca, trgovaca i brodovlasnika, elita bokeljskog društva. Bokeljski enterijeri svjedoče o tome kako je ovdašnji bogati stalež živio na zapadno-evropski način, njegujući ljubav prema lijepom i prateći aktuelne modne trendove, posebno tokom 17. i 18 vijeka, u doba baroka", saopštili su organizatori.

Aukcija "Bokejlski enterijeri do 1900. godine" biće održana tokom jula.

Zainteresovani za aukciju više informacija mogu dobiti putem emaila ili pozivom na 069 482 662.

Bonus video: