Barišnjikov u čast Brodskom

Komad “Brodski/Barišnjikov ” premijerno će biti prikazan u Rigi 15. oktobra, a u SAD 2016.
2 komentar(a)
Mihail Barišnjikov (novina)
Mihail Barišnjikov (novina)
Ažurirano: 28.04.2015. 16:21h

Čuveni baletski igrač Mihail Barišnjikov nastupiće u novom solo projektu zasnovanom na poeziji ruskog pjesnika i disidenta Josifa Brodskog, koji je za njega postavio Alvis Hermanis, direktor pozorišta Nova Riga u Letoniji, gdje je rođen Barišnjikov.

Komad pod nazivom “Brodski/Barišnjikov” premijerno će biti prikazan u Rigi 15. oktobra, a turneja po SAD planirana je za 2016. godinu. Barišnjikov je upoznao Brodskog 1974, ubrzo nakon što je pjesnik, zbog pritiska sovjetskih vlasti, bio primoran da napusti otadžbinu i preseli se u Ameriku.

Barišnjikov je ostao blizak sa pjesnikom, koji je ovjenčan Nobelovom nagradom za književnost 1987, sve do njegove smrti 1996. godine. Barišnjikov je pojasnio da je ideja za komad potekla od Hermanisa.

"Alvis je znao da sam imao sreće da budem blizak sa Josifom 20 i više godina, a on sam je odrastao čitajući njegova djela, koja su ostavila veliki utisak na njegov život i stvaralački kredo”, izjavio je Barišnjikov.

"U Rusiji postoji tradicija da glumac sa bine čita pjesme, ali je Alvis rekao da on uopšte ne želi tako nešto”.

Barišnjikov je rekao da komad neće biti biografski, da će se isključivo fokusirati na poeziju Brodskog, koju je odabrao Hermanis, te da će biti izveden na ruskom jeziku.

"Radimo na tekstu uz pomoć Skajpa, što je novo za mene i uživam”, rekao je Barišnjikov.

On je dodao da će, iako u komadu neće biti plesa, “biti neka vrste govora tijela”.

Ovo će biti godina samostalnih nastupa Mihaila Barišnjikova, koji će takođe nastupiti solo u projektu Roberta Vilsona “Pismo jednom muškarcu” na osnovu dnevnika Vaclava Nižinskog, koji se otvara festival u italijanskom gradu Spoleto u julu.

Bonus video: