Izložba Dragana Karadžića: Trajne kategorije i fenomeni u prirodi

U jednoj je fazi zamjetljiva i patina tradicije, rezultat dijaloga sa srednjovjekovnim fresko slikarstvom
99 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Karadžić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Karadžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.04.2015. 16:26h

Izložba “Slojevi pisma obale 2005-2015“ akademika Dragana Karadžića, na kojoj će biti prikazani slike, crteži i akvareli koji su nastali u periodu od 2005. do 2015. godine, biće otvorena večeras u podgoričkoj Modernoj galeriji u 20 sati.

“Uvijek su me interesovale trajne kategorije i fenomeni u prirodi: tlo, vazduh, voda, prostor, fenomen horzontale, obale, njihovi susreti, doticanja, komunikacija, prirodni impulsi, a svoji najviše, neka nataložena priroda. To što ja radim nije slika pejzaža, cjepkanja, detaljisanja, već je to slika prirode velikih trajanja u komadu, to je tkanje od znakova i odjeka... U rasponu od vizuelnog sagledavanja do najdelikatnih i netipičnih polazišta bavio sam se: tlom, horizontom, slikovnim pismom i većinom starih pisama, obalom, slušanjem zvona, tišine, neba i oblaka, sagledavanjem širih horizonata, poetskih tekstova i misli, relacija, riječi, muzike i dr. Odjeci većine sadržaja ostali su sugestivno otisnuti u imenima radova. Crtež kao najprisutniji elemenat je moja okosnica u slikarstvu struktura, znakovnosti, imaginacije, senzibiliteta i ličnog stava, pa je zbog toga i naglašen”, zapisao je poznati slikar o svojim radovima.

Autor uvodnog teksta u katalogu, akademik Tonko Maroević, koji će večeras otvoriti Karadžićevu izložbu u Modernoj galeriji, zapisao je da je od samoga početka umjetnik njegovao istančanu disciplinu crteža, kao koordinatnog sistema organiziranja površine i kao njegovanog rukopisa ostavljanja određenih tragova.

"Istodobno je razvijao specifični kolorizam - u akvarelima dakako prozračniji i ohlađeniji, a u uljima i akrilicima gušći, teži, istodobno mukliji i žarkiji. U jednoj je fazi zamjetljiva i patina tradicije, rezultat dijaloga sa srednjovjekovnim fresko slikarstvom (jer je kao student radio na konzervaciji značajnih ciklusa), a to je iskustvo takođe obogatilo Karadžićevu paletu”, zapisao je Maroević.

Izložbu organizuje JU “Muzeji i galerije Podgorice”.

Bonus video: