Dok Flojd postaje milijarder, Todorov živi od 500 eura

Život je stvarno nekome majka, a nekome maćeha...
13 komentar(a)
Flojd Mejveder i Serafim Todorov, Foto: USA TODAY Sports
Flojd Mejveder i Serafim Todorov, Foto: USA TODAY Sports
Ažurirano: 28.04.2015. 09:29h

Flojd Mejveder Džunior se hvali da nikada nije izgubio. I nije, ali u profesionalnom ringu. Sada je najbogatiji sportista svijeta, 2. maja će dobiti oko 180 miliona dolara samo od borbe sa Manijem Pakjaoom, mnogi predviđaju da će karijeru završiti sa zaradom od preko milijardu...

A u Bugarskoj, Serafim Todorov živi od 500 eura mjesečne penzije. On nije bilo ko, već posljednji čovjek koji je savladao Mejvedera, u polufinalu Olimpijskih igara 1996. godine.

Karijere dva boksera su krenule sasvim drugačijim putem nakon borbe u Atlanti, za koju i sam Todorov priznaje da je mislio da je izgubio.

Arbitri su mu dodijelili trijumf rezultatom 10:9, iako je Mejveder bio bolji, pa je čak i sudija u ringu mahinalno podigao njegovu ruku prije nego što je čuo rezultat.

Todorov, koji je po tri puta bio evropski i svjetski prvak, sada se kaje što je u Atlanti odbio šansu da postane profesionalac.

"Prišla su mi tri čovjeka poslije borbe sa Mejvederom, a dvojica su se nagnula iznad mene i dala mi olovku i papir. Samo sam to odgurnuo i rekao: "Ne". A znate li šta se desilo nakon toga? Ta dvojica su otišla kod Flojda i počela da pričaju na engleskom", prisjetio se Todorov u razgovoru za "Njujork tajms".

I dok Mejveder godišnje zarađuje devetocifrene iznose, živi u svili i kadifi, vozi najbolja kola, ima svoje avione..., 45-godišnji Bugarin životari u gradu Pazardžik sa 500 eura.

Sa ženom dijeli "folksvagen polo" i jedva preživljava. U naselju prepunom dilera droge, koje kontrolišu mafijaši, Todorovu su nuđeni razni sumnjivi poslovi. Sve ih je odbio.

Supruga i on su ranije radili u supermarketu i fabrici kobasica, ali su sada na birou.

Šansu da riješi egzistenciju je imao i 1997. godine, kada mu je Turska nudila milion dolara ako pod njenom zastavom osvoji četvrtu vezanu titulu svjetskog prvaka. Dogovor je propao u posljednjem trenutku, nakon čega je završio amatersku karijeru i prešao u profesionalce, ali je zbog loših menadžera imao samo šest borbi od 1998. do 2003.

"Bio sam glup. Odlučio sam da se vratim kući iz Turske i ovdje sam zatekao pakao", rekao je Todorov.

Zbog neplaćenih računa, čovjek koji je donio toliko slave Bugarskoj je morao da proda kuću u rodnom gradu Pešteri i pređe u Pazardžik, u stančić koji je kupio dok se takmičio.

Sada jedva preživljava, jer od 500 eura mora da vraća kredite, plaća račune i da jede. A na drugom kraju svijeta, Mejveder svakog minuta zaradi 200 eura.

Život je stvarno nekome majka, a nekome maćeha...

Bonus video: