DA PLATI 750 EURA

Lazareviću 3,5 mjeseca zatvora jer je bakljom pogodio ruskog golmana

"Na snimku se vidi da su i drugi držali upaljene baklje i da su im izgorjele u rukama, nakon čega su ih bacili u neposrednoj blizini"
188 pregleda 0 komentar(a)
Luka Lazarević, Foto: Facebook
Luka Lazarević, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.04.2019. 16:13h

Podgoričanin Luka Lazarević osuđen je na tri i po mjeseca zatvora i 750 eura novčane kazne, jer je na fudbalskoj utakmici Crna Gora Rusija, bakljom u glavu pogodio golmana ruske reprezentacije Igora Akinfejeva. 

To je prvostepena presuda sutkinje Nade Rabrenović, koja ga je osudila na zatvorsku kaznu od tri mjeseca za krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i 30 dana zatvora za nanošenje lake tjelesne povrede, te mu izrekla jedinstvenu kaznu zatvora od tri mjeseca i 15 dana.

Kako je za prvo krivično djelo za koje mu se sudilo predviđena i novčana kazna, on će, ukoliko presuda postane pravosnažna, morati da plati i 750 eura novčane kazne. Ukoliko ne plati, ona će biti zamijenjena zatvorskom kaznom, koja može trajati najduže šest mjeseci.

Sutkinja je, na izricanju presude, navela da sud nije prihvatio navode odbrane da je Lazarević morao da baci baklju na teren, da ne bi povrijedila prisutne.

"Na snimku se vidi da su i drugi držali upaljene baklje i da su im izgorjele u rukama, nakon čega su ih bacili u neposrednoj blizini", navela je Rabrenović.

Ona je dodala da mu je ublažila zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma, cijeneći olakšavajuće okolnosti, da nije ranije osuđivan, da je mlad, da se sam javio policiji, da je priznao...

Za krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna, dok je za nanošenje lake tjelesne povrede zaprijećena zatvorska kazna do tri godine. 

U optužnom predlogu piše da je Lazarević 27. marta u 20 sati i 46 minuta, na gradskom stadionu pod Goricom, sa sjeverne tribine bacio na fudbalski teren zapaljenu baklju u pravcu golmana reprezentacije Rusije i pogodio ga u predjelu vrata, čime mu je nanio laku tjelesnu povredu, u vidu opekotine prvog stepena.

I sud smatra da je počinio dva krivična djela

Sutkinja se osvrnula i na navode branioca optuženog, advokata Pavla Radonjića da se Lazareviću ne može suditi za oba krivična djela za koje ga tužilaštvo tereti, jer nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu za koje je optužen, već u sebi sadrži nanošenje lake tjelesne povrede. 

Rabrenović je navela da, po stanovištu suda, da bi postojalo nasilničko, nije neophodno da postoji i laka tjelesna povreda, pa smatra da je tužilaštvo pravilno kvalifikovalo optužbu protiv Lazarevića.

On je optužen za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda.

Preporučujemo za Vas