OBJASNILA PALJENJE VATRE ISPRED RADNOG MJESTA

Franović: Nijesam palila Spomen dom Reževići, to je performans!

"Vijestima" je rečeno da su incidentu prethodile gotovo svakodnevne svađe zaposlenih i Franovićeve
13 komentar(a)
Spomen dom Reževići, Foto: Vuk Lajović
Spomen dom Reževići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.04.2015. 11:38h

Olivera Franović demantovala je da je htjela da zapali Spomen dom Reževići, rekavši da je riječ o njenom performansu.

Nekadašnja direktorica te institucije, tvrdi da je paljenjem drvenih stolova na ulazu u tu ustanovu, htjela da skrene pažnju javnosti na stanje kulture u Budvi.

"Vijestima" je, međutim, rečeno da je zbog "njenog ponašanja", policija i juče dolazila u Spomen dom da reaguje.

Protiv Franovićeve je podnijeta krivična prijava u kojoj piše da je svjesno pokušala da uništi inventar i neprocjenjivo kulturno blago te ustanove.

Prethodno je ona spojila nekoliko velikih, drvenih stolova i zapalila vatru na ulazu u Spomen dom. Vatra je brzo krenula da se širi ka Domu i crkvenoj riznici sa vrijednim kulturnim blagom, ali je požar ugasio stražar.

Policija je o tome obavijestila Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, koje je zatražilo da se obavi uviđaj i da se Franovićeva sasluša. Ona se sumnjiči da je počinila krivično djelo - oštećenje i uništenje tuđe imovine.

Nekoliko zaposlenih u toj javnoj ustanovi, saopštili su "Vijestima" da su prekjučerašnjem incidentu prethodile višemjesečne, gotovo svakodnevne svađe, a sve je kulminiralo verbalnim napadom Franovićeve na rukovodstvo Muzeja i galerija, dok su kontrolisali radove na obnovi dotrajalog objekta...

Franovićeva, nekadašnja poslanica DPS-a u republičkom parlamentu, više od deset godina bila je na čelu JU Spomen dom Reževići.

Novom reorganizacijom, ta služba i Spomen dom Crvena komuna iz Petrovca, pripojeni su budvanskoj kulturnoj ustanovi, kao jedna od mjera racionalizacije glomazne opštinske administracije.

Prema nezvaničnim informacijama, problemi su počeli kada je nova uprava zatražila da se dostavi kompletna dokumentacija o načinu vođenja i trošenja novca te ustanove...