Ljekari nijesu krivi za smrt Markovića

Marković je preminuo prije pet godina u Kliničkom centru, par sati nakon udesa...
69 pregleda 13 komentar(a)
KCCG, Foto: Arhiva Vijesti
KCCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.04.2015. 07:09h

Doktor Darko Radulović i medicinsko osoblje Urgentnog centra Goran Mitrović, Ljiljana Obradović, Snežana Popović i Bojana Bašanović, oslobođeni su optužbi za nesavjesno liječenje pokojnog Cetinjanina Dragana Markovića.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Larise Mijušković Stamatović.

Ona je, nakon skoro tri godine od pokretanja postupka, odlučila da ih oslobodi optužbi, navodeći da nije nesumnjivo dokazana veza između propuštenih radnji osoblja Kliničkog centra sa smrću Markovića.

Sutkinja je dodala da brojnim nalazima vještaka nije utvrđena uzročno-posljedična veza između radnji okrivljenih i posljedice koja je nastupila.

Zato se, rekla je, vodila pravnim terminom "in dubio pro reo", što znači da u slučaju sumnje, treba presuditi u korist okrivljenog.

Marković je preminuo prije pet godina u Kliničkom centru, nekoliko sati nakon saobraćajnog udesa u kojem je teško povrijeđen.

Doktor Radulović optužen je da nije cjelovito sagledao stanje pacijenta i nije preporučio adekvatne preglede, iako je sve ukazivalo da isti ima unutrašnje krvarenje i povrede grudnog koša i drugih unutrašnjih organa.

Medicinske sestre i tehničar terete se da nijesu postupali u skladu sa medicinskim pravilima i pacijenta tretirali kao hitan slučaj, sa ustanovljenom dijagnozom “politrauma”, već da su ga, sat i po, ostavili u Urgentnom centru bez nadzora.

Bonus video: