Odluka ministarstva kulture ukida svaki dijalog

Sporna Odluka je donesena u periodu dok nije započeo mandat novoimenovanom ministru
111 pregleda 4 komentar(a)
Radomir Uljarević, Foto: Privatna arhiva
Radomir Uljarević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.04.2015. 17:21h

Uprava Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore ocijenila je na jučerašnjoj sjednici da je Odluka Ministarstva kulture o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2015. “primjer očiglednog kršenja profesionalnih standarda u savremenoj kulturi i književnosti”.

“Nosilac takvih procesa je, nažalost, upravo Ministarstvo kulture, koje bi trebalo prije svih da te standarde zastupa i primjenjuje! Sporna Odluka je donesena u periodu dok nije bio započeo mandat novoimenovanom ministru, kao da je tempirana ne bi li se prenijelo nešto odgovornosti i na njega. Ovlašnim uvidom u tekst Odluke može se ustanoviti da Ministarstvo književne projekte podstiče i podržava krajnje selektivno, ne u skladu sa kriterijumima kvaliteta, nego po svojim navijačkim računicama i sklonostima”, navodi se u saopštenju Udruženja koje potpisuje predsjednik Radomir Uljarević.

On je, navodeći da je se “nekoliko (svega četiri) izdavača, od više od 50 registrovanih u Crnoj Gori” dobilo dio sredstava, zapitao šta je sa izdavačima koji godinama (možda i čitavu deceniju) uzaludno konkurišu sa svojim projektima kod Ministarstva kulture?

“Oni mogu da ponude najbolje projekte, ali njihovi projekti će biti brutalno odbijeni, neće čak ni ući u konkurenciju za raspodjelu sredstava, svaki put uz neko novo obrazloženje, ili čak i bez objašnjenja. Osim izdavačkih kuća, uporno favorizovanje nekoliko podobnih i ideološki prepoznatljivih autora neprimjereno je kulturnoj politici za koju se Ministarstvo kulture deklarativno zalaže”, navodi Uljarević.

On je istakao da Udruženje izdavača i knjižara smatra da rezultati konkursa ne odgovaraju realnom stanju u crnogorskom izdavaštvu, “jer su i ovoga puta voljom članova Komisije potpuno ignorisane važne izdavačke kuće u Crnoj Gori, i njihovi veoma značajni projekti, čime je ponuđena neadekvatna i nepotpuna slika savremenog crnogorskog izdavaštva i književnosti”.

“Primjenom ovakvih standarda plasira se takva lažna slika o domicilnoj književnosti, što ne ide u prilog ni državi ni Ministarstvu kulture, od kojeg se očekuje da već jednom ideološki pristup zamijeni estetskim i stvaralačkim”, stoji u saopštenju.

Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore smatra da podrška Ministarstva kulture Crne Gore može biti usmjerena svim projektima koji na istinski način doprinose kvalitetu, vitalizmu, raznovrsnosti, ili samorazumijevanju savremene kulture Crne Gore.

“Ovom Odlukom se ukida svaki dijalog i brutalno suspenduje se povjerenje u institucije kulture, i tradicija, i modernost, i interkulturalnost, i tolike druge vrijednosti”, navodi se u saopštenju Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore.

Potvrđena reputacija miljenika

DOO “OKF” sa sjedištem na Cetinju, odnosno Otvoreni kulturni forum čiji je osnivač Milorad-Mijo Popović dobilo je Odlukom Ministarstva kulture o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2015. - 20.000 eura za izdavačke projekte.

“ARS”, časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja, koji radi u okviru Otvorenog kulturnog foruma istom Odlukom dobio je 25.000 eura.

DOO “OKF” pojavljuje se još jednom u Odluci Ministarstva, jer je za učešće na Lajpciškom sajam knjiga i Međunarodni sajam knjiga u Lećeu, Italija od Ministarstva dobio još 17.000 eura.

Sa ukupno 62.000 eura podrške, u poređenju sa Gradom teatrom, koji je dobio 20.000 ili Barskim ljetopisom sa 15.000 eura, Otvoreni kulturni forum i Popović još jednom su potvrdili reputaciju miljenika Ministarstva kulture.

Bonus video: