Zemlja gost Republika Turska

Zemlja gost predstaviće dva poznata pisca - Iskendera Pala, dobitnika brojnih književnih nagrada, koji će i otvoriti sajam, a drugi je Sadik Jasizunćalar, autor preko sedemdeset knjiga. Na sajam knjiga dolazi i britanska autorka Aleksandra Poter i izraelski autor Dan Orijan
59 pregleda 0 komentar(a)
Sajam knjiga Podgorica, Foto: Luka Zeković
Sajam knjiga Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2015. 11:02h

Deseti međunarodni podgorički sajam knjiga, u organizaciji izdavačke kuće “Nova knjiga”, biće održan od petog do 11. maja 2015, u garažnom dijelu šoping mola “Delta City”.

Ovogodišnja zemlja gost biće Republika Turska, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za medije povodom predstojeće manifestacije posvećene knjizi, koja će se odvijati pod sloganom “Snovi za čitanje” (inspirisanim onim što je Nil Gejman rekao o knjigama - knjige su jedini način da držiš snove u rukama, odnosno knjige su snovi koje možeš da zadržiš).

“Neću reći ništa novo kada kažem da na ovim prostorima volimo da se razvrstavamo po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prema političkim opredjeljenjima, seksulanoj orjentaciji... Posebno nam je draga ova nacionalistička priča koju volimo da predstavljamo kao patriotizam, s kojom glasno mašemo kad god nam nestanu prikladniji argumenti protiv nekoga.

Već godinama unazad dežurni kritičari i protivnici ovog sajma služe se upravo takvim argumentima i kritikuju najposjećeniju kulturnu manifestaciju u Crnoj Gori. Drago mi je što je tako jer kad bi imali boljih, ne bi nas jedni prozivali da nismo dovoljno crnogorski orjentisani, a drugi da smo previše crngorski orjentisani... Uvjerenje, koje sa mnom dijele i ostali organizatori sajma, je da jedna kulturna manifestacija, a posebno ona koja se bavi književnošću, ima dužnost da forsira pluralizam mišljenja. Svaki put kad organizator jedne kulturne manifestacije provjerava nacionalana, politička ili bilo kakva druga uvjerenja potencijalnih učesnika, poražava samog sebe, manifestaciju koju organizuje, ali i samu kulturu”, kazala je Ksenija Popović, umjetnička direktorica Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, ističući da je koncept ovogodišnjeg programa zasnovan, prije svega, na autorima koji su od prošle godine objavili nešto novo.

Kada je u pitanju crnogorska književnost izdavačka kuća Nova knjiga predstaviće nove romane Ognjena Spahića i Nikole Malovića. Algoritam iz Zagreba predstaviće novi roman Andreja Nikolaidisa, Zavod za udžbenike predstaviće djela Pavla Goranovića, Jelene Martinović Bogojević, Bosiljke Pušić, Dragane Kršenković Brković, Mladena Lompara. Oktoih će predstaviti knjigu Svetozara Savića, Plavi jahač knjigu Miodraga Lekića, a u organizaciji sajma predstaviće se i pisac Ljubomir Đurković, Dušan Đurović, Ilija Đurović, Tatjana Kuljača i Milica Šćepanović.

Zemlja gost predstaviće dva poznata pisca - Iskendera Pala, dobitnika brojnih književnih nagrada, koji će i otvoriti sajam, a drugi je Sadik Jasizunćalar, autor preko sedemdeset knjiga. Na sajam knjiga dolazi i britanska autorka Aleksandra Poter i izraelski autor Dan Orijan.

Iz Srbije dolaze Radoslav Petković, Svetislav Basara, Ivan Tokin, Slavoljub Stanković, Ivan Stanković, iz Slovenije stiže Svetlana Slapšak, iz Hrvatske Damir Karakaš, Jasna Horvat, Luko Paljetik, Rade Jarak.

Nagrade za kompletnu izdavačku produkciju

I ove godine Međunarodni podgorički sajam knjiga dodjeljuje nagrade: za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dječijeg izdavaštva, najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu i najbolje opremljen štand.

Cijena ulaznice je jedan euro, a ulaz će biti besplatan za organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola. radno vrijeme sajma biće od 11 do 22 sata.

Bonus video: