Svako ko se bavi Njegošem, prolazi kroz djela Jevta Milovića

Dr Živko Milović je objavio 12 knjiga o Njegošu, šest zbornika i monografija, kao i brojne članake
121 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić promocija, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić promocija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.04.2015. 11:00h

Nikšićki Centar za kulturu organizovao je promociju knjige dr Živka Đurkovića “Njegoš u djelima Jevta Milovića“. Đurković je do sada objavio 31 knjigu, među kojima je šest romana, i preko 250 stručnih i naučnih radova.

"Njegoš je naše sveznanje i naš ponos. Tako ga tumači akademik Jevto Milović, tako ga u ovoj knjizi prikazuje Živko Đurković. Svako drugačije tumačenje Njegoša, njegovog djela i njegove misli je neshvatljiva manipulacija. Sa ovom knjigom Njegoš je opet sa nama”, kazao je akademik Zoran Lakić.

Prof. dr Siniša Jelušić kazao je da Đurković svojim monografijama i studijama pokazuje da je jedan od “naših najtemeljnijih i najpouzdanijih književnih istraživača, tumača književne istorije posebih epoha ili autora”. U Đurkovićevim knjigama, prema riječima Jelušića, mogu se jasno prepoznati dva istovremeno rijetka kvaliteta koja predstaljaju uzor za sve one koji se najmeravaju baviti ili bave pozivom književne nauke - to su teorijska zrelost u tumačenjima književnih fenomena i zrelost ličnosti koja se svih tumačenja poduhvata i radove ispisuje.

Svako ko se namjerava baviti Njegošem, prema njegovim riječima, mora obavezno prolaziti kroz djela Jevta Milovića, a da bi pristupilo Milovićevim djelima neophodno je pročitati Đurkovićevu knjigu.

"Đurković je izučio Milovićevo cjelovito djelo, do posljednjeg detalja, pa je onda napravio nešto što je pravi naučni rad”, istakao je Jelušić i dodao da da je Đurković posebnu pažnju posvetio odnos pozitivizma i komparatistike u Milovićevom metodu.

"Analizirajući i pripremajući Njegoševa djela, akademik Milović je prikazao kako je Njegoš dotjerivao konačnu redakciju svojih rukopisa tako što je stihove često podvrgavao preradi, dopunjavajući i dotjerujući ih, a katkada i dodajući nove stihove s namjerom da tekst bude bolji”, kazao je dr Vojislav Miljanić.

Milović je nastojao, prema riječima Miljanića, da ništa ne mijenja u Njegoševim rukopisima već da samo preko brojnih objašnjenja ukaže na razlike u odnosu na prvobitni tekst. Milović je objavio 12 knjiga o Njegošu, šest zbornika i monografija i isto toliko knjiga izvornih dokumenata, te stotine članaka, ogleda, eseja.

U Crnogorskoj akademiji nauka, čiji je redovni član Milović postao 1988. godine i u kojoj je smješten njegov legat, još dvije knjige građe čekaju da budu objavljene, kao i da se upozna i prouči njegova bogata arhivska i književno-istorijska zaostavština.

Inspiracija za sve objavljene knjige bila su Milovićeva djela

Đurković je kazao da da ga je poznanstvo sa Milovićem i njegovo veliko interesovanje za Njegoša podstaklo da napiše knjigu.

"Osjećam dug prema Jevtu. Em što je veliki naučnik iz oblasti književno- istorijskih istraživanja, em što je jedan od najpoznatijih naučnih poslenika iz Banjana, a posebno i naročito što je za 60. godina istraživanja najviše pažnje posvetio Njegošu te postao jedan od nezaobilaznih njegošologa”, istakao je Đurković, koji je o Njegošu objavio desetak knjiga, pretežno komparativnog karaktera.

Za sve te knjige kao inspiracija ili neposredni izvor poslužile su mu Milovićeve knjige, “jer nema skoro ni jednog Njegoševog stiha, pjesme ili državničkog poteza na koje se Jevto na ovaj ili onaj način nije osvrnuo i to uvijek insistirajući na izvornosti”.

Bonus video: