Hrvatske izviđače htio da pobije zbog zastave

'Prije ste ratovali s nama, a sada ste došli ovdje da vijorite zastave, nemojte da vidim više nijednu hrvatsku zastavu, jer ću vas sve pobiti'
795 pregleda 74 komentar(a)
Vladimir Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
Vladimir Tomović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2015. 07:55h

Baranin Vladimir Tomović, pravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti.

Vijeće Apelacionog suda ocijenilo je da je prvostepena presuda sudije Vladimira Novovića u svemu jasna i razumljiva...

“Viši sud je nesumnjivo utvrdio sve činjenice - Tomović je sa umišljajem, ugrožavanjem sigurnosti, javno podsticao na mržnju prema izviđačima hrvatske nacionalnosti, koji su boravili u Baru na Petoj smotri izviđača... Kada se grupa izviđača iz Hrvatske kretala pješke u koloni Bulevarom JNA u Baru, Tomović se vozilom zaustavio pored hrvatskih izviđača i iz vozila im se povišenim tonom obratio da neće da vidi hrvatsku zastavu u svom gradu i da istu sklone, nakon čega je vođa izviđača uzela zastavu i zamotala je. Potom je okrivljeni izašao iz vozila i uzeo hrvatsku zastavu, nakon čega je sjeo u vozilo i grupi izviđača se prijeteći obratio: 'Prije ste ratovali s nama, a sada ste došli ovdje da vijorite zastave, nemojte da vidim više nijednu hrvatsku zastavu, jer ću vas sve pobiti'", piše u presudi Apelacionog suda.

Taj sud odbacio je navode žalbe odbrane - da optuženi nije oštetio zastavu Hrvatske, niti da se na drugi način uvredljivo ili nedolično ponašao prema njoj ili prema kom drugom učesniku izviđačkog odreda iz Hrvatske.

“Takvi navodi su bez uticaja na drugačiju odluku suda, posebno kod činjenice da zakonski opis krivičnog djela, sadrži alternativno propisane radnje izvršenja, između ostalih i radnju izvršenja koju je ovm prilikom preduzeo optuženi, a kod nesumnjivo utvrđenog činjeničnog stanja da je svojim postupanjem ostvario obilježja krivičnog djela, odnosno ugrožavanjem sigurnosti javno podsticao na mržnju prema izviđačima pripadnicima hrvatske nacionalnosti”, navodi se u odluci.

Bonus video: