Mamac izgorio, a plijen utekao

"Jasno je da nije postojala politička volja da se dođe do izvršilaca i nalogodavaca i da se zaštiti imovina dnevnog lista"
53 pregleda 14 komentar(a)
Vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 07:42h

Vozilo "Vijesti" koje je zapaljeno u noći između 12. i 13. februara prošle godine, policija je koristila kao mamac za otkrivanje prethodnih napada na imovinu dnevnog lista.

To je juče rekao direktor "Vijesti" Željko Ivanović, svjedočeći u postupku koji se vodi protiv policajaca Miloša Sekulića i Veseljka Vračara.

Oni se terete zbog propusta u službi, jer su dozvolili da bude zapaljen automobil redakcije koji je trebalo da čuvaju.

Ivanović je ispričao da ga je ministar Raško Konjević obavijestio da policija planira akciju, kojom bi eventualno otkrila ranije napadače na imovinu “Vijesti”. Policija je tada tražila od dnevnog lista da im obezbijede jedno vozilo koje bi koristili kao mamac...

"Vijesti" su u te svrhe ustupili posljednji zapaljeni automobil u nizu, ali policija opet nije uspjela da otkrije napadače ni nalogodavce.

"Mislim da je najmanja odgovornost na optuženima. Mnogo više je odgovorna Vlada od ljudi koji sjede ovdje, jer je produkovala takav ambijent - da svako ko je nezadovoljan našom uređivačkom politikom, može bez posljedica da uradi šta hoće", kazao je Ivanović u Osnovnom sudu.

Odgovarajući tužiocu Saši Čađenoviću, Ivanović je rekao da je taj dogovor sa policijom postignut par nedjelja ili mjeseci prije paljenja automobila. Ostala redakcijska vozila, kazao je, nijesu se na taj način "čuvala".

Branioci optuženih, advokati Danilo Mićović i Jadranka Kasalica, prigovorili su iskazu direktora “Vijesti” - tvrdeći da vozilo nije nikako moglo biti mamac, kada su pored njega stajali vidljivi stražari.

Ivanović je rekao da je policija odlučivala o načinu sprovođenja te akcije i konstatovao da takav epilog govori “da nije postojala politička volja da se dođe do izvršilaca i nalogodavaca i da se zaštiti imovina i zaposleni u dnevnom listu”.

Odgledan snimak

U sudnici je juče odgledan i video snimak događaja, na kome se vidi da Sekulić napušta mjesto na kojem je zapaljen automobil u 1h 48min... Nepoznata osoba 37 minuta kasnije prilazi redakcijskom “nisanu”, poliva ga benzinom, pali i bježi.

Sekulić je objasnio da je deset metara naprijed predao smjenu Vračaru, što se na snimku ne vidi zbog položaja kamere.

Vračar je na sudu, suprotno onome što je rekao tužiocu, isticao da je te večeri popio tablete, da je zaspao i da zato nije ni došao da čuva redakcijski automobil. Njegov kolega Sekulić na suđenju je ostao kod ranije izjave da je tada predao smjenu kolegi Vračaru, nakon što je čuvao vozilo do dva sata ujutru.

Vračar je zbog paljenja vozila ostao bez posla, dok je Sekulić novčano kažnjen i suspendovan do okončanja postupka.

Ostalo je nerazjašnjeno kako je napadač znao da vozilo u tom momentu nije bilo obezbijeđeno. Policija i tužilaštvo još nijesu riješili ni seriju paljenja automobila "Vijesti" u ljeto 2011.

Ministarstvo pravde još ne odgovara

Sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović, saopštila je da ni poslije tri urgencije Ministarstvu pravde, još nije dobila objašnjenje - zašto u kaznenoj evidenciji okrivljenog Sekulića piše da je osuđivan, ali nema sankcije za krivično djelo koje je počinio.

U sudnici su ranije pročitani izvodi iz kaznene evidencije okrivljenih, u kojima se navodi da je sada okrivljeni Sekulić prije šest godina osuđivan zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda na Cetinju.

Sekulić je potvrdio da je tada kažnjen novčano, jer se potukao.

Bonus video: