FLUID 2015: Izložbe, radionice i predavanja

62 pregleda 0 komentar(a)
Dizajn forum Fluid
Dizajn forum Fluid
Ažurirano: 23.04.2015. 07:39h

Treći FLUID dizajn forum, čija je ovogodišnja tema “Turizam za kulturu/Kultura za turizam/ Dizajn za oboje“, biće otvoren sjutra susretom (FLUID Meetings) uglednih dizajnera i profesora iz regiona na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u 16 sati.

Prvi dan će proteći u znaku izlagačkih programa, pa će učesnici i posjetioci Foruma biti u prilici da vide dvije izložbe: u 18 časova u galeriji 42° biće otvorena izložba “50 finalista Skoplje Poster (2007-2012)“, a sat vremena kasnije, u 19 časova, u Ateljeu Dado organizovaće se otvaranje izložbe fotografija Sandre Vitaljić, pod nazivom “Neplodna tla”.

Drugog dana festivala, u subotu, 25. aprila, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 15 sati počeće FLUID panel. Tema ovogodišnjeg panela biće “Značaj dizajn manifestacija, kreativnih industrija i inicijativa za kulturni turizam“, na kojem će svoje projekte predstaviti ugledni profesori, dizajneri i producenti iz regiona. U pauzi Panela, u 17 sati, u istom prostoru biće održano otvaranje izložbe “JUS” (Jugoslovenski standard), autora Marka i Darka Miladinovića iz ljubljanskog studija Armada.

Sljedeća tri dana FLUID dizajn foruma održaće se u Baru. U nedjelju, 26. aprila, u Dvorcu kralja Nikole u 19 sati Ivana Borovnjak ispred Hrvatskog dizajnerskog društva predstaviće projekat “Design Tourism”, a u 20 sati Laze Tripkov, profesor na Fakultetu za dizajn i multimediju u Podgorici i organizator festivala “Plakart“ u Skoplju, prezentiraće svoje dizajnerske radove.

U ponedjeljak 27. aprila, koji je ujedno i datum obilježavanja Svjetskog dana grafičkog dizajna, u Dvorcu kralja Nikole, u 19 sati, Marko Miladinović predstaviće Studio Armada iz Ljubljane. U 20 sati, u istom prostoru, organizovaće se izložba i prezentacija FLUID radionica sa prvog i drugog izdanja Foruma, kao i predstavljanje projekta “Mapiranje tematskih staza i specifična turistička signalizacija lokaliteta Godinje”, koji su realizovali Ana Matić i Lazar Pejović, profesori FLU sa Cetinja.

Petog dan Foruma (utorak, 28. april), u Dvorcu kralja Nikole u 19 sati Nikola Radonjić Bada, ispred studija DAA Montenegro iz Podgorica, predstaviće projekat “Montenegro: Experience all seasons - generisanje unikatnog iskustva za turiste”, a u 20 sati biće organizovana prezentacija turističke fotomonografije grada Bara pod nazivom “Na dvije čarobne obale”, čiji je izdavač Turistička organizacija (TO) Bar. Na prezentaciji će govoriti autori fotografija Lazar Pejović i Duško Miljanić i Neda Ivanović ispred TO Bar.

Bonus video: