Knjiga dobitnika Pulicerove nagrade za 2015. u izdanju Nove knjige

Knjiga govori o slijepoj Francuskinji Mari Lor i Njemcu Vermeru čiji se putevi ukrštaju u okupiranoj Francuskoj dok oboje pokušavaju da prežive razaranja Drugog svjetskog rata
98 pregleda 0 komentar(a)
Sva svjetlost koju ne vidimo, Foto: Nova knjiga
Sva svjetlost koju ne vidimo, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 22.04.2015. 13:25h

Dobitnik Pulicerove nagrade za 2015. je Entoni Dor sa divnom, zapanjujuće ambicioznom knjigom, "Sva svjetlost koju ne vidimo", koju je objavila izdavačka kuća Nova knjiga.

Knjiga govori o slijepoj Francuskinji Mari Lor i Njemcu Vermeru čiji se putevi ukrštaju u okupiranoj Francuskoj dok oboje pokušavaju da prežive razaranja Drugog svjetskog rata.

Mari Lor živi sa ocem u Parizu, blizu Prirodnjačkog muzeja, čarobnog mjesta u kojem njen otac radi. Kada je Mari Lor u šestoj godini oslijepila, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu, ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku.

Bezbrižne godine prolaze i, kada njemačka vojska okupira Pariz, Mari Lor i njen otac bježe iz grada noseći sa sobom možda i najvredniju dragocjenost muzeja. Istovremeno u jednom drugačijem svijetu, u Njemačkoj, odrasta siroče Verner.

Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vješt majstor za popravku radija i taj talenat mu donosi mjesto u brutalnoj akademiji za Hitlerovu omladinu. Sve svjesniji kolika je cijena njegove inteligencije na humanom planu, Verner stiže u središte rata i na kraju, u San–Malo, gdje se susreće sa Mari Lor.

Entoni Dor je dobitnik više prestižnih nagrada. Njegov nagrađeni roman "Sva svjetslost koju ne vidimo" je odmah po objavljivanju postigao nevjerovatan uspjeh. Četrdeset devet nedjelja je bio na bestseler listi New York Timesa i prodat je u više od 1,6 miliona primjeraka. Prije nekoliko mjeseci bio je i u najužem izboru za prestižnu američku nagradu National Book Award.

Dorovo maštovito i složeno djelo koje istražuje ljudsku prirodu i kontradiktornu moć tehnologije, inspirisano strahotama Drugog svjetskog rata kako navodi žiri za dodjelu Pulicerove nagrade, može se naći u svim Gradskim knjižarama, u izdanju Nove knjige.

Bonus video: