Izložba Petra Delijevića: Lovac na poklone koji pristižu iz podsvijesti

Umjetnik se predstavio izložbom crteža koji su digitalnom tehnikom “prevedeni“ u veliki format
173 pregleda 0 komentar(a)
Petar Delijević, Foto: Svetlana Mandić
Petar Delijević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.04.2015. 15:13h

Nikšićanin Petar Delijević predstavio se sugrađanima izložbom crteža koji su nastali tokom prošle i ove godine i koji su digitalnom tehnikom “prevedeni“ u veliki format.

“Ono što je karakteristično za ove crteže je posvećenost, jedan pomni rad, modul, jedan skoro geometrijski oblik koji se ponavlja na svim crtežima i stvara neke fantastične naracije koje su, čini mi se, na nekoj tankoj granici između nečega što je fikcija i nečega što je stvarnost”, kazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, otvarajući izložbu.

Delijevićevi crteži, koji jednako dobro “stoje” na malom i velikom formatu, imaju, kako je kazala Karadžić, svoju narativnost, a opet ih je teško dešifrovati na jedinstven način.

“Oni mogu da se čitaju u ličnom ključu i možda podsjećaju malo na neke ezoterične ili alhemijske priručnike i svako od nas može da prepozna neko lično značenje u njima. Ali, ja takođe vidim i neke citate istorije umjetnosti, vidim nešto i od gotičke umjetnosti u tim radovima, a isto tako i ono što karakteriše današnju subkulturu, poput recimo tehno muzike. Postoji taj neki ritam koji se stalno ponavlja kroz sve i provlači”, kazala je Karadžić.

Poseban kvalitet izložbe koju čini petnaestak radova, po njenim riječima, predstavlja i sama postavka urađena tako da se čini da “radovi međusobno stupaju u neke nove realacije, stvarajući nove semantičke efekte”.

“Za mene umjetnost predstavlja način ispoljavanja svih vrijednosti bića i njegove sveukupnosti. To se sve dešava usljed neobjašnjive potrebe da sadržaj misaonog svijeta, polazeći od unutrašnjeg mentalnog i nematerijalnog ka konačnom spoljašnjem fizičkom i materijalnom, nastavi svoj put kroz kontinuirani proces reprezentacije i recepcije”, kazao je umjetnik kome je izložba u Nikšića četvrta samostalna, a prva u rodnom gradu.

U njegovom slučaju, kako je zapisao u katalogu, postoje dva načina nastanka ili realizacije ideja, pri čemu ni jedan ne bi mogao nazvati planskim ili apriornim. “Kod prvog načina dolazi do trenutnog i jako kratkotrajnog javljanja slika u vidu odbljesaka na kapcima zatvorenih očiju. U takvoj situaciji potrebno je postati lovac na poklone koji pristižu iz svijeta podsvijesti zadržavajući u pamćenju kako bi ostali u nepromijenjenom obliku sve do trenutka stupanja u kontakt sa papirom kao jednim od svojih ishodišta“, riječi su Delijevića.

Bonus video: