Oktobar u znaku “Zahumlja” i “Crne kutije”

“Na akademiji će biti prikazan dokumentarni film o ‘Zahumlju’, od njegovog osnivanja do danas, dok će u program učešće uzeti naš folklorni ansambl, hor i muzička sekcija sa solistima”, kazao je na konferenciji za novinare direktor “Zahumlja”, Vojislav Krivokapić
136 pregleda 0 komentar(a)
nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.10.2018. 11:46h

Oktobarski repertoar „Nikšićke kulturne scene 2018“ obilježiće svečana akademija povodom 120.godina postojanja i veoma uspješnog rada JU „Zahumlje“, kao i premijera predstave „Crna kutija“ u režiji Gorana Bulajića.

Akademija „Zahumlja“ zakazana je za 12.oktobar a njoj će prethoditi izložba „Zahumlje – iskra plama besmrtnoga“, autorke Kristine Radović, na kojoj će biti prikazane fotografije hronološki.

“Na akademiji će biti prikazan dokumentarni film o ‘Zahumlju’, od njegovog osnivanja do danas, dok će u program učešće uzeti naš folklorni ansambl, hor i muzička sekcija sa solistima”, kazao je na konferenciji za novinare direktor “Zahumlja”, Vojislav Krivokapić.

Podsjetio je da je „Zahumlje“ osnovano kao pjevačko društvo 1898.godine i da je od osnivanja do danas radilo u kontinuitetu. U „Zahumlju“ djeluju tri sekcije, dramska, folklorna i muzička, sa oko 400 članova i većim brojem grupa, kao i Književni klub „Poenta poetika“, koji je okupio veliki broj mladih talentovanih pjesnika iz grada pod Trebjesom. Godinu koja je u znaku jubileja obilježio je, istakao je Krivokapić, veliki broj programa, od koncerata, književnih večeri, predstava, do učešća na raznim festivalima i veoma uspješne organizacije III Međunarodnog festivala uličnih svirača,

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Milan Korać, kazao je da je tokom septembra organizovano pedesetak programa, a da će ih tokom oktobra biti oko 30. Za 19.oktobar zakazana je premijera “Crne kutije”, predstave koju radi Nikšićko pozorište. Riječ je o komediji autorke Ane Đorđević napisane po motivima filma „Potpuni stranci“, italijanskog reditelja Paola Đenovezea. U predstavi igraju Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Anja Drljević, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić i Omar Bajramspahić. Za scenografiju je zadužena mr Anka Gardašević,, kostime mr Olja Eraković, a muziku Dino Kapetanović, iz nikšićkog benda „Autogeni trening”. Ljubitelji pozorišta, istakao je Korać, imaće priliku da odgledaju predstave „Sumnjivo lice“ Okret teatra iz Beograda i „Sin“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“., dok će najmlađi moći da uživaju u koreobajci „Mala sirena“. Od oktobra će i najmlađi čitaoci u gradu pod Trebjesom dobiti svoj kutak. Biće otvorena dječija čitaonica sa, kako je kazao Korać, najsavremenijom modernom tehnologijom. Povodom 70 godina postojanja Muzičke škole „Dara Čokorilo“ i decenije mješovitog hora biti upriličen koncert.

Prvi dani oktobra, prema riječima Kristine Radović, biće u znaku završnice 13.Međunarodnog festivala gitare, dok će tokom ovog mjeseca biti nastavljena manifestacija „Dani evropskog filma“ u sklopu koje će biti prikazano 12 filmskih ostvarenja. Publika će imati priliku da prisustvuje i promocijama knjiga „Album za prognane“ Rebeke Čilović, „Zaboravljeni otpor“ Erika Gombetija i „Arheologija života“ Zvedane Lučić.

Tokom oktobra biće organizovane i izložbe radova Nade Arnaut i Tiha Vujovića, predstavljen godišnjak JU “Muzeji i galerije” i najstarija izdanja i legati Narodne biblioteke “Njegoš”.

Bonus video: