Koncert i izložba pijaniste Tome Stanića

Stanić kao slobodan umjetnik živi i radi u Njujorku i Herceg Novom
74 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Toma Stanić, Foto: Tomislav Toma Stanić
Tomislav Toma Stanić, Foto: Tomislav Toma Stanić
Ažurirano: 20.04.2015. 09:15h

Pijanista Tomislav Toma Stanić održaće koncert večeras u Muzeju grada Perasta u 19 sati.

Na programu su Betovenove tri sonate, kompozitora koji mu je, kako je istakao, uz Mocarta , Šopena i Lista, po senzibilitetu najdraži.

Poslije više od četiri decenije bavljenja muzikom aplauzi publike još su mu najveća nagrada i podstrek, a važnije od svega duhovnost, unutrašnja strana njegove ličnosti.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu umjetničkih fotografija za koje je publicista Minja Bojanić svojevremeno zapisao da “Toma majstorski koristi sve blagodeti koje nudi objektiv”.

Bojanić ističe da Stanić “meštarski uspješno spaja zavičajne predjele, ponajčešće raspusne motive žarkog ljeta, mora, kamenite obale, potom pretile i koketno orne kupačice, ribe, lađe, pa i erotski asocijativna koplja modrih mediteranskih čempresa, te sve to poput istrajnog alhemičara pretapa u skladnu i najčešće praznično intoniranu i radošću života začinjenu cjelinu”.

Tomislav Toma Stanić rođen je u Herceg Novom, 4. decembra 1957. godine.

Završio je Nižu muzičku školu Herceg Novi u klasi profesorice Milene Lučić – klavir. Srednju muzičku školu završio je u Dubrovniku, u klasi profesora Iva Branđolića. Školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kod čuvenog ruskog pijaniste, profesora Igora Laska. Dobio je francusku stipendiju i studirao u klasi profesora Theodore Parascivesco. Na američkom Univerzitetu Države Utah završava magistarske studije.

Kao slobodan umjetnik živi i radi u Njujorku i Herceg Novom.

Bonus video: