Sahranjen Saša Marković: "Ubijen od prljave ruke nalogodavca"

Prema podacima “Vijesti” policija je protekla dva dana saslušala na desetine mještana, komšija i onih koji su bili kobnog dana u kontaktu sa Markovićem
309 pregleda 54 komentar(a)
Saša Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Saša Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.04.2015. 05:29h

U prisustvu više stotina članova porodice, rodbine, prijatelja i građana, juče je na Starom groblju u Budvi sahranjen je nekadašnji funkcioner Liberalnog saveza Crne Gore Saša Marković, koji je prije tri dana brutalno ubijen nadomak kućnog praga u bečićkom naselju Ivanovići.

Opraštajući se od Markovića, član porodice je kazao da je umjesto rođendanskog poklona dobio kišu metaka, i da je ubijen od prljave ruke nalogodavaca, koje će “stići božja pravda”.

“Saša je svakoga dana bio naoružan, ali osmjehom, po kome ga svi poznajemo. U svome životu imao je zvijezdu vodilju a to je bila Crna Gora“, rekao je blizak rođak nad odrom pokojnog Markovića, koji je juče trebalo da napuni 48 godina.

Likvidacija Markovića i juče je bila glavna tema u gradu, jer je rođeni Budvanin bio omiljen zbog svoga vedrog duha i oštrog uma.

Prema podacima “Vijesti” policija je protekla dva dana saslušala na desetine mještana, komšija i onih koji su bili kobnog dana u kontaktu sa Markovićem.

Takođe saslušavane su i bezbjednosnosno interesnatane osobe, pripadnici raznih označenih kriminalnih grupa iz cijele Crne Gore, koji su proteklih desetak dana bili u Budvi.

Policija je od svakoga tražila alibi gdje je bio za vrijeme ubistva.

Marković koji je za vrijeme svoje političke karijere bio visoki funkcioner LSCG, godinama unazada živio je povučenim životom, posvećen naučnom radu, ali žestok kritičar kako aktulene vlasti, kao i svih međunarodnih dešavanja.

Policija je u subotu pronašala automtasku pušku sa prigušivačem, zapaljenu nadomak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za koju se sumnja da je koristio ubica.

Oružje je poslato na vještačenje, a još nijesu ni gotovi nalazi vještačanja automobila “alfa romeo” u kome je ubijen Marković.

Policija sumnja da je riječ o profesionalnom ubici, jer je dobro poznavao teren, ali još je nepoznanica ko je mogao biti nalogodavac i koji su motivi ubistva, zbog čega su se pod lupom našle poslovne i ostale veze Markovića, koje je imao proteklih godina.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić najavio je juče da će insistirati da to tijelo donese odluku o kontrolnom saslušanju predstavnika nadležnih institucija povodom ubistva Markovića.

Nuhodžić je to učinio nakon što je Liberalna partija (LP) javno tražila da se saslušanja odbora zbog ubistva hitno održe.

Iz Nove srpske demokratije saopšteno je juče da je “kukavičko ubistvo bivšeg poslanika Liberalnog saveza Markovića pokazalo da više niko u Crnoj Gori nije bezbjedan, i da nema institucija koje bi trebale da se bave borbom protiv kriminala”. Iz SNP-a su najavili da će podržati odluku o kontrolnom saslušanju nadležnih o svim aktivnostima koje su preduzeli na rasvjetljavanju ubistva.

Zoran Miljanić: Ostavku da podnese i premijer Đukanović

Nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore Zoran Miljanić kazao je juče da je odgovornost za ubistvo Markovića mnogo šira.

“Iako liči na sva predhodna, ovo ubistvo ne može se porediti sa njima iz razloga što je toga dana na istom mjestu u Bečićima, na maloj razdaljini, održana konferencija o terorizmu na kojoj su bili prisutni svi ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja regiona. Valjda je toga dana trebalo da bude, ako nizbogčega drugog, ono zbog tog skupa pojačane mjere bezbjednosti u Budvi”, kazao je Miljanić.

Dodao je da se poslovima obezbjeđenja konferencije, koje podrazumijevaju i pojačane mjere bezbjednosti u široj okolini, bavi više službi sektora bezbjednosti.

“Kako policija tako i ANB, pa i neki drugi subjekti. Međutim, toga dana dešava se ubistvo Markovića, gdje se počinioci nesmetano udaljavaju i uništavaju tragove za sobom. Ovo ukazuje da su apsolutno zatajile sve službe, koje su tog dana bile zadužene za bezbjednost u Budvi”, rekao je Miljanić.

Istakao je da je samim tim i “odgovornost koju pominje premijer” mnogo šira od odgovornosti lokalnih policijskih funkcionera.

“I proteže se do samog vrha vlasti, odnosno šefa predsjednika vijeća za nacionalnu bezbjednost, biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i funkcionera MUP-a, Uprave policije i ANB-a. To znači da bi svi navedeni po samom principu odgovornosti trebalo da podnesu ostavke, uključujući i premijera Mila Đukanovića kao predsjednika vijeća za bezbjednost”, zaključio je Miljanić.

Bonus video: