Sloboda kretanja robe

113 pregleda 0 komentar(a)
Sloboda kretanja robe, Foto: Dragana Koprivica
Sloboda kretanja robe, Foto: Dragana Koprivica
Ažurirano: 20.04.2015. 08:46h

Sloboda kretanja robe jedna je od četiri osnovne slobode kojima se osigurava efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Evropske unije. Unutrašnje tržiše EU je jedinstveno carinsko područje bez unutrašnjih granica u kojem je, pored ostalog, osiguran slobodan promet robe.

Ova sloboda predstavlja uklanjanje svih prepreka na području trgovine koje onemogućavaju stavljanje na nacionalna tržišta proizvoda koji su porijeklom iz drugih država članica Unije. Uklanjanje prepreka postiže se ujednačavanjem nacionalnih propisa i tehničkih zahtjeva za proizvode, posebno na onim područjima gdje je utvrđeno da postoji veći rizik za potrošače.

Time se ujedno osigurava jednak nivo zaštite javnog zdravlja, potrošača i životne sredine na cjelokupnom unutrašnjem evropskom tržištu.

Članstvo u Evropskoj uniji će dodatno olakšati izvoz crnogorskih proizvoda na tržište Unije. Crna Gora postaje sastavni dio njenog unutrašnjeg tržišta na kojem važe jednaka pravila za sve države članice. Time se osigurava veća mogućnost da kvalitetni crnogorski proizvodi budu konkurentni na evropskom tržištu, a istovremeno i da kvalitetni strani proizvodi budu stavljeni na domaće tržište.

Crnogorski privrednici će imati veće mogućnosti za izvoz, a krajnji potrošači pravo konačnog izbora proizvoda utemeljenog na njegovom kvalitetu. Preciznim propisivanjem obaveza proizvođača, ovlašćenih zastupnika, uvoznika i distributera prilikom stavljanja proizvoda na tržište, kao i detaljnim ispravama o usaglašenosti izdatima u inostranstvu, biće garantovana provjera proizvoda koji se uvoze u Crnu Goru, odnosno njihov nadzor pri uvozu.

Bonus video: