Indonezija salutira heroju: I pored zemljotresa nije htio da napusti radno mjesto dok avion ne uzleti

Nakon što je avion uzletio, Agung je, vidjevši da će zgrada da se sruši, skočio sa četvrtog sprata tornja zadobivši teške unutrašnje povrede i prelom noge
78 pregleda 4 komentar(a)
Antonijusa Gunavan Agung, Foto: Screenshot (YouTube)
Antonijusa Gunavan Agung, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.10.2018. 08:24h

Indonezija ovih dana ima novog heroja uslijed razarajućeg zemljotresa i cunamija koji je odnio stotine života, piše CNN.

Indonežanski vojnici su sa ponosom i u uniformama nosili kovčeg Antonijusa Gunavan Agunga, kontrolora letova na Indonežanskom aerodromu.

Naime, mladi kontrolor leta nije htio napustiti svoje radno mjesto u kontrolnom tornju čak i kada je zemljotres dostigao 7,5 stepeni.

Morao se postarati da avion "Baltik Era" uzleti sigurno, piše CNN.

Nakon što je avion uzletio, Agung je, vidjevši da će zgrada da se sruši, skočio sa četvrtog sprata tornja zadobivši teške unutrašnje povrede i prelom noge.

Preminuo je od posljedica pada prije nego je helikopter uspio da ga prenese u bolnicu gdje bi mu se ukazala pomoć.

Kapetan Rikoseta Mafela, pilot "Baltik Era" je napisao post na Instagramu uz sliku Agunga. "Hvala što si me čuvao i davao upuststva dok nisam bezbijedno uzletio", prenosi CNN.

Agung je prozvan herojem od strane svojih kolega koji mu se na Tviteru obraćaju sa Antonius Veliki.

"Osjećamo se slomljeno, neka Bog da Antonijusu najbolje mjesto pored njega,zajedno sa ostalim žrtvama Donggala zemljotresa",rekao je Yohanes Sirajt ,PR Ejr Nav Indonezije, agencije za kontrolu letova.

Prema navodima agencije, Agungovo tijelo je prenijeto iz Palua do Makasara, na jugu Sulavesi ostrva,na zahtjev porodice preminulog.

Bonus video: