Hamilton neuhvatljiv, Raikonen drugi

Britanac je dominirao u kvalifikacijama, a na početku trke je lagano potvrdio pol-poziciju. Do kraja ga niko nije dostigao, ali je iza njega bilo mnogo uzbuđenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2015. 17:34h

Prije početka sezone, kladionice su davale veoma „mršavu“ kvotu da će Luis Hamilton odbraniti titulu u Formuli 1. I pokazalo se koliko su bile u pravu - Crni Biser je oduvao konkurenciju u Bahreinu, upisao treću pobjedu u sezoni i pokazao da je neuhvatljiv za sve.

Britanac je dominirao u kvalifikacijama, a na početku trke je lagano potvrdio pol-poziciju. Do kraja ga niko nije dostigao, ali je iza njega bilo mnogo uzbuđenja.

„Ferari nas je natjerao da zaradimo svoj novac i moramo da nastavimo da napredujemo kao tim. Bilo mi je teško da čuvam gume u finišu, a i kočnice su mi bile vrele. Nije bilo hladnog vazduha, ali to nije predstavljalo toliko veliki problem”, istakao je Hamilton.

Sebastijan Fetel je krenuo i ostao drugi, ali je Kimi Raikonen odmah pretekao Nika Rozberga. Njemac u bolidu Mercedesa je ubrzo uzvratio, a u 9. krugu je zaobišao i Fetela i uz još nekoliko majstorskih manevara dugo držao 2. poziciju.

Ali, Raikonen ga je šest krugova prije kraja dostigao i toliko ga pritisnuo da je sin Kekea Rozberga otišao preširoko.

Ledeni je to znalački iskoristio i osvojio 2. mjesto, što mu je najbolji rezultat od povratka u Ferari. Nakon trke se, ipak, ispostavilo da Niko nije kriv za izlijetanje sa staze.

„Olakšanje je što su oba vozača ovako završila trku, jer su kočnice oba bolida izgubile snagu pri kraju. Šteta za Nika, jer je vozio sjajno i imao nekoliko fenomenalnih preticanja. Moramo da analiziramo problem sa pregrijavanjem“, rekao je direktor Mercedesa Toto Volf.

„Uživao sam u preticanju crvenog auta. Nisam mogao da dostignem Luisa, jer smo imali sličan tempo, ali je on već imao prednost. Na kraju sam ostao bez kočnica i u posljednja dva kruga sam otišao pravo u krivni, što me je koštalo 2. mjesta”, nadovezao se Rozberg, koji je morao da se zadovolji najnižom stepenicom pobjedničkog postolja.

Brojne greške Fetela je iskoristio i Valteri Botas, koji mu je oteo 4. poziciju.

„Osjećam da sam iznevjerio tim. Kimi je 2. mjestom dokazao da smo konkurentni”, naglasio je četvorostruki svjetski šampion.

Šesti je bio Danijel Rikardo, sedmi Romen Grožan, a bodove su osvojili i Serhio Peres, Danijl Kvjat i Felipe Masa, koji je morao da krene sa začelja, jer mu se bolid nije upalio pred početak kruga za zagrijavanje.

Tik iza zone bodova je bio Fernando Alonso, pa je Meklaren i dalje na nuli.

Rezultati VN Bahreina

1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:35:05,809

2. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) + 3,380

3. Niko Rozberg (Njemačka, Mercedes) + 6,033

4. Valteri Botas (Finska, Vilijams) + 42,957

5. Sebastijan Fetel (Njemačka, Ferari) + 43,989

6. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) + 1:01,751

7. Romen Grožan (Francuska, Lotus) + 1:24,763

8. Serhio Peres (Meksiko, Fors Indija) + 1 krug

9. Danijl Kvjat (Rusija, Red Bul) + 1 krug

10. Felipe Masa (Brazil, Vilijams) + 1 krug

Poredak vozača

1. Hamilton 93

2. Rozberg 66

3. Fetel 65

4. Raikonen 42

5. Masa 31

6. Botas 30

7. Rikardo 19

8. Felipe Nasr (Brazil, Zauber) 14

9. Grožan 12

10. Niko Hilkenberg (Njemačka, Fors Indija) 6

Poredak konstruktora

1. Mercedes 159

2. Ferari 107

3. Vilijams 61

4. Red Bul 23

5. Zauber 19

6. Lotus 12

7. Toro Roso 12

8. Fors Indija 11

9. Meklaren 0

10. Manor Marusija 0

Galerija

Bonus video: