Fantomska firma u Baru utovarila cigarete za šverc

Pošiljalac cigareta brenda “cooper”, “GR” i “royal blue” je firma “Umal Belur Shipping”. Na internetu o njoj nema ni riječi
399 pregleda 38 komentar(a)
cigarete, Zahra
cigarete, Zahra
Ažurirano: 19.04.2015. 16:11h

Firma “Umal Belur Shipping” ukrcala je 46 tona cigareta na švercerski brod “Zahra” 7. marta u luci Bar.

To se može vidjeti u brodskoj dokumentaciji, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Grčki istražni organi zaplijenili su 16. marta brod “Zahra” sa cigaretama brendova “cooper”, “Gr” i “royal blue”, vrijednim 35 miliona eura.

Tamošnji policajci uhvatili su švercere dok su istovarali teret sa broda na obali u zalivu Mjesaras na ostrvu Krit.

Njihovi istražitelji tvrde da bi državni budžet bio oštećen za više od šest miliona eura da nijesu spriječili krijumčarenje cigareta.

O pošiljaocu robe za šverc - firmi “Umal Belur Shipping” na internetu nema ni riječi.

Čak i u brodskim dokumentima nema podataka o tome u kojoj je zemlji njena adresa.

Slična situacija je i sa firmom “New Eastern management ENC”, koja je po dokumentima u libijskom gradu Benghazi trebalo da primi cigarete.

Iz Uprave carina ranije je saopšteno “Vijestima” da su carinici nadgledali utovar broda “Zahra”, da su na brodske štive uredno stavljena carinska obilježja i da su plombirane sa sedam carinskih plombi.

U Lučkoj kapetaniji Bar “Vijestima“ su juče potvrdili podatke Uprave carina da je “Zahra“ isplovila 8. marta sa 46 tona cigareta kojima je prema brodskim papirima odredište bilo u Libiji.

Prateća dokumentacija navodi da se radilo o 46.062 kilograma cigareta marki “cooper red blue“, “GR 25s red, blue“, “royal blue ks“ i “royal blue slim“. Proizvođač cigareta “royal blue” je bosansko-hercegovačka Fabrika duhana Sarajevo, dok cigarete brenda “cooper” i “GR” proizvodi grčka fabrika cigareta “Sekap”.

Stopirani brod “Zahra”, kako su javili mediji u Grčkoj, plovio je pod zastavom Sao Tome i Principe, nekadašnje male portugalske kolonije - danas nezavisne državice u zapadnoj Africi - Gvinejskom zalivu.

Zaplijenjen je u akciji grčke obalske straže koja je danima tajno pratila i nadzirala brod, na osnovu dojave koju su dobili od doušnika. Brod je uhvaćen u momentu kada je počela operacija iskrcaja tereta sa njega, za što su krijumčari obezbijedili i posebnu opremu - pokretne trake poput onih na aerodromima koji transportuju prtljag putnika, četiri šlepera u koje su pretovarane cigarete, čak i dizel agregate za pogon trakastih transportera i osvjetljenje. Uhapšeno je osam članova posade broda - šest Ukrajinaca i dva Grka.

Banović: Bili smo agenti, sa teretom nemamo veze

Adresa agenta broda “Zahra” poznata je za razliku od firme koja je poslala, ali i primila cigarete koje su iskorišćene za šverc.

Radi se o kompaniji “Jadroagent Bar”.

Novinar “Vijesti” kontaktirao je izvršnog direktora te kompanije Voja Banovića, koji je potvrdio da su izvršili agenturu švercerskom brodu.

“Bili smo agenti. Prihvatili smo brod kada se najavio da dolazi u luku Bar i javili Lučkoj kapetaniji.

Asistirali smo zapovjedniku broda. Što se tiče drugih detalja oko toga šta se na njega ukrcalo, i šta se njime prevozi sa tim nemamo veze”, rekao je “Vijestima” Banović.

”Jadroagent Bar” je međunarodna pomorska saobraćajna agencija.

Bonus video: