Ko će da propjeva o mitu i milionima?

Tužilaštvo pregovara o priznanju krivice sa nekoliko Budvana osumnjičenih u slučaju “Šetalište Petrovac”
449 pregleda 11 komentar(a)
Petrovac šetalište, Foto: Vuk Lajović
Petrovac šetalište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.10.2018. 13:19h

Specijalni tužilac Veljko Rutović tražio je od Budvana osumnjičenih u slučaju “Šetalište Petrovac” da kažu ko je na račun tog posla uzeo dva stana i u čijim džepovima je završilo skoro četiri miliona eura iz kase Opštine.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Rutović je sa nekoliko osumnjičenih pregovarao o priznanju krivice, ali nikakva nagodba još nije ozvaničena.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević “Vijestima” je odgovorila da je predmet “Šetalište Petrovac” još u fazi izviđaja.

Vještaci koje je angažovalo tužilaštvo utvrdili su da je tim kapitalnim projektom kasa Opštine Budva oštećena za nekoliko miliona eura.

Rutović je to predočio osumnjičenim opštinskim službenicima i rukovodiocima, ali i predstavniku izvođača radova - kompaniji “Udarnik”.

Tužilac je navodno i kazao da su istragom došli do osnova sumnje da je jedan od osumnjičenih podmićen sa dva stana.

Istragom su obuhvaćeni i Dragan Marović, rođeni brat Svetozara Marovića i nekadašnji šef Sekretarijata za investicije, i Milenko Medigović, u to vrijeme potpredsjednik Opštine i nadležan za Petrovac.

Osim njih, Rutović je saslušao i tadašnjeg prvog čovjeka Budve Rajka Kuljaču, koji je izjavu dao dok je bio u spuškom zatvoru. Kuljača je ključni sjedok saradnik tužilaštva u osam predmeta u kojima je optuženo više nekadašnjih budvanskih funkcionera - takozvana budvanska kriminalna grupa na čijem čelu je bio visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Rutović je ispitivao i opštinske službenice koje su bile članice Komisije za projekat rekonstrukcije šetališta i vlasnika građevinske kompanije “Udarnik” Dragana Lučića.

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, što je astronomski iznos imajući u vidu da je šetalište dugo 1,6 kilometara.

Opština Budva u više navrata je timu Milivoja Katnića dostavljala dokumentaciju o gradnji šetališta.

Poziv tužiocima da ispitaju slučaj prije sedam godina je stigao od tada najjače opoziciona partije u Budvi - SNP-a. Oni su još u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ninu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalnu DPS vlast za milionske malverzacije.

Tadašnja vlast planirala je da potroši tri puta manje novca za rekonstrukciju šetališta.

Posao izgradnje šetališta i uređenja gradskog parka na tenderu je 2008. godine dobila nikšićka građevinska kompanija “Udarnik”. Grubi radovi završeni su do ljeta 2009. godine, ali tada su nastali problemi jer je Opština zapala u veliku finansijsku krizu zbog milionskih dugovanja.

Prije pet godina, Opština je ponovo raspisala tender za završetak šetališta, odnosno za postavljanje kamenih ploča.

Prema zvaničnim podacima Sekretarijata za investije iz 2013. godine, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286,45 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura.

Za gornji sloj - postvaljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura.

Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura.

Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.

Iz Opštine su, međutim, odgovarali da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javnog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni mobilijar, natkriveni plato i terasa.

Gradnja šetališta trajala je praktično sedam godina i uvijek je bila u žiži interesovanja javnosti zbog potrošenih miliona.

Šetalište je više koštalo od gradnje platoa na Jazu, donjeg bulevara u Budvi i brojnih zahtjevnijih infrastrukturnih objekata u prijestonici turizma.

Bonus video: