Ubistvo Saše Markovića: Nuhodžić će insistirati na kontrolnom saslušanju

Jonica je ocijenila da su poslednji događaji još jedan "šamar" državi, "jer po ko zna koji put pokazuju njenu nemoć"
8 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2015. 11:51h

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić, najavio je da će insistirati da to tijelo donese odluku o kontrolnom saslušanju predstavnika nadležnih institucija povodom ubistva bivšeg poslanika Liberalnog saveza, Saše Markovića.

Marković je ubijen u petak, ispred svoje kuće u bečićkom naselju Ivanovići. Liberalna partija zatražila je od Nuhodžića da tim povodom hitno sazove sjednicu, kao i zbog teške bezbjednosne situacije u Crnoj Gori.

„Zatražiću već u ponedjeljak detaljne informacije od nadležnih institucija o njihovom radu na rasvjetljavanju neriješenih ubistva i o uticaju takvih ubistava na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u državi“, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

Kako je precizirao, insistiraće da Odbor donese odluku o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova, direktora policije, vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vrhovnog državnog tužioca u vezi sa tim pitanjem.

„Činjenica je da se radi o kukavičkom i brutalnom ubistvu koje mora biti najozbiljnija opomena nadležnim državnim institucijama da moraju znatno efikasnije raditi posao na sprječavanju ubistava i na rasvjetljavanju neriješenih ubistava“, rekao je Nuhodžić.

On je poručio da je neophodno efikasnije raditi na sprječavanju ubistava i na rasvjetljavanju neriješenih ubistava, „jer izazivaju opravdanu zabrinutost i uznemirenost građana Crne Gore i negativno utiču na ukupnu bezbjednosnu situaciju u državi“.

SNP podržava odluku o saslušanju

Socijalistička narodna partija (SNP) podržaće odluku o kontrolnom saslušanju nadležnih o svim aktivnostima koje su preduzeli na rasvjetljavanju 43 neriješena ubistva, sa posebnim osvrtom na ubistvo bivšeg poslanika Liberalnog saveza, Saše Markovića u Budvi.

Prema riječima potpredsjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Snežane Jonice, SNP će na zasjedanju tog tijela podržati Odluku o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova, direktora policije, vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vrhovnog državnog tužioca.

"Insistiraćemo na tome da informacije koje tražimo od njih budu precizne i da sadrže sve preduzete radnje i saznanja, ali i razloge ovako velikog broja nerasvijetljenih ubistava. Konačno ćemo morati da dobijemo ocjenu razloga- da li se radi o nedostatku volje ili nedostatku kapaciteta", kazala je Jonica agenciji MINA.

Nakon toga će, dodala je, tražiti da se zaključcima jasno i taksativno definišu potrebne mjere koje treba preduzeti, ali i adresira odgovornost za dosadašnji nedostatak rezultata.

"Upravo nedostatak rezultata u rasvjetljavanju ubistava doprinosi stvaranju ambijenta u kojem se ubistva sve češće događaju. Crna Gora ne smije sebi dozvoliti da čeka novu vijest o ubistvu, i da nedjelotvornim radom nadležnih organa bude dozvoljena dalja destabilizacija bezbjednosne sitaucije u državi", poručila je Jonica.

Ona je ocijenila da su poslednji događaji još jedan "šamar" državi, "jer po ko zna koji put pokazuju njenu nemoć".

"Brutalno ubistvo Markovića izvršeno je u gradu kojem je tog istog dana bila konferencija ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope. Ubistvo je izvršeno usred dana, nasred ulice, nadomak kuce", zaključila je Jonica.

Bonus video: