Hoće pare i od bivše uprave CKB, i od Čavora

Advokat Trgovčević tvrdi da CKB i “OTP faktoring“ prave špekulacije
108 pregleda 2 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Privatna arhiva
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.04.2015. 15:55h

Novi menadžment CKB-a poslužio se špekulativnim radnjama da bi potraživanje od skoro 1,5 miliona eura naplatio i od bivše uprave banke i u posebnom sudskom postupku od firme “Niksen trejd Čavor”, koja je u vlasništvu Dragana Čavora.

To je juče nakon čitanja kreditnog fajla za “Niksen”, kojem je CKB odobrila kredit od dva miliona eura, kazao Borivoj Trgovčević, advokat okrivljene Bose Tatar.

I ostali branioci okrivljenih juče su pred sutkinjom Anom Vuković iznijeli primjedbe na dokaze koji su izvedeni u Višem sudu u Podgorici.

Punomoćnik CKB-a, advokat Zdravko Radošić rekao je da je od duga od 1.589.000 eura od „Niksen trejd Čavor“, CKB uspjela da naplati 2.370 eura i to mjenicom koju je potpisao Čavor, dok je ostatak duga ostao nenaplativ.

Trgovčević je tvrdio da CKB i “OTP faktoring“ prave špekulacije, tako što razliku između 1.589.000 i 2.370 eura, potražuju od optuženih, a isti iznos „OTP faktoring“ ponovo potražuje od „Niksen trejd Čavora“ kod Privrednog suda u Podgorici.

Komentarišući kredit od 1,5 miliona eura, koji je CKB odobrila za “Kataro Investment”, Trgovčević je kazao da je na sjednici komiteta CKB-a 7. jula 2010, navedeno da ta kompanija posjeduje akcije HLT fonda.

Dodao je da je tog dana vrijednost akcija bila 3.299.446 eura.

U tom zapisniku, pročitao je branilac, postoji i odluka da se pokrene postupak naplate kredita prodajom akcija kompanije “Kataro Investment”.

“Jednoglasna odluka pet članova komiteta, među kojima su bila i dva Mađara, je da se pokrene procedura hitne naplate kredita putem prodaje akcija HLT fonda u posjedu kompanije 'Kataro Investment Luksemburg'”, kazao je Trgovčević.

Radošić je rekao da je nedostajala saglasnost vlasnika depozita, “HTP Primorje“ da njegovih 1,5 miliona eura služi kao sredstvo obezbjeđenja kredita „Kataro Investmenta“.

Branilac bivše čelnice CKB-a Milke Ljumović, advokat Goran Rodić je, komentarišući dokumentaciju kompanije “Kataro Investment“ rekao da se kao i u prethodnim slučajevima radi o kopijama.

Osim Tatar i Ljumović, optužnica je podignuta i protiv Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić. Njima se stavlja na teret da su, bez sredstava obezbjeđenja i garancija, odobrili šest kredita. Tatar i Ljumović više puta negirale su krivicu i tvrdile da se radi o političkom progonu.

Bonus video: