Nova sezona donosi više energije i dinamičnije debate

Voditeljka i urednica emisije “Reflektor” koja se svakog utorka emituje na televiziji “Vijesti”, najavljuje nove epizode i otkriva koje teme želi da iznese pred publiku
420 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandra Mudreša, Foto: Savo Prelević
Aleksandra Mudreša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2018. 06:16h

Ove sedmice nova sezona talk šou emisije “Reflektor” stigla je na male ekrane, a publika će na Televiziji Vijesti moći da je prati svakog utorka od 20 sati.

U ulozi domaćina i ovoga puta je Aleksandra Mudreša, koja će obrađivati aktuelne i teme koje su obilježile protekle dane, sa gostima koji će pokušati da odgovore na njena pitanja.

U prvoj emisiji, emitovanoj prije tri dana, Mudreša je ugostila pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja, Jova Pajovića, generalnog sekretara USSCG, Srđu kekovića, generalnog sekretara Saveza sindikata Duška Zarubicu i ekonomistu Zariju Pejovića, koji su pričali na temu Izmjene zakona o PIO, a voditeljka TV Vijesti je za “Play” otkrila kako bira teme i šta možemo očekivati od nove sezone.

“U trećoj sezoni emisije ‘Reflektor’ očekujte više energije i dinamičnije debate. Nastojaćemo da predstavimo neka, široj javnosti, nepoznata lica i nove eksperte iz različitih oblasti”, pojašnjava ona.

“Takođe, potrudićemo se da u ovoj sezoni otvorimo nove teme o kojima se u Crnoj Gori do sad nije ili se vrlo malo govorilo. Uložićemo dodatan napor da vas, gledaoce, što više uključimo u kreiranje emisije, odabir tema i gostiju, kako bi zajedno došli do odgovora na sva bitna pitanja”, obećava Mudreša.

Kada jedna emisija obrađuje teme koje utiču na život gotovo svih stanovnika, čini se da ih nije teško pronaći, ali problem nastaje kada je u jednoj sedmici više tema aktuelno, pa voditeljka i urednica otkriva kako bira onu koja je bitnija od ostalih.

“Teme nameće sama javnost. Osluškujemo puls građana na svim mjestima, od bolnica, vrtića i škola, preko javnih događaja i drugih okupljanja, sve do društvenih mreža i novih medija”, tvrdi ona.

“Naravno, jedan od važnih kriterijuma je koliko ljudi pogađa određeni problem odnosno od kolikog je javnog interesa tema. Što tangira veći broj ljudi, to je za nas relevantnija”, pojašnjava Mudreša.

Međutim, najveći izazov za ovakve emisije je obezbjeđivanje relevantnih sagovornika, a voditeljka i urednica otkriva koga je najteže dovesti u studio pred reflektore.

“Sagovornike iz vlasti koji zaista odlučuju ili su najodgovorniji u lancu je jako teško ili skoro nemoguće obezbijediti. Posebno je teško u studio dovesti stručnjake iz oblasti ekonomije i finansija, a neizvodljivo univerzitetske profesore, što je možda najbolji pokazatelj koliko je intelektualna elita u Crnoj Gori spremna da javno iznese svoj sud o gorućim pitanjima u društvu”, odgovara ona, a zatim dodaje da su u njenom studiju svi dobrodošli.

“Sagovornike ne dijelim na poželjne i nepoželjne, studio Reflektora otvoren je za sve kompetentne goste. Ko god je u oblasti kojom se bavi prepoznat kao neko čiji će stav pokrenuti širu diskusiju, dobrodošao je. Cilj mi je, ipak, da u studiju Reflektora sve češće imamo “običnog čovjeka “ i njegovu životnu priču i na tome ću istrajati”, poručuje ona.

Na kraju razgovora, Mudreša otkriva i koje bi teme voljela da obradi u narednim epizodama nove sezone.

“Više ekonomskih, a tu su svakako i socijalne teme, kao i priče iz obrazovanja, zdravstva, životne sredine...”, nagovijestila je ona.

Dinamična emisija koja donosi civilizovanu raspravu

Emisija “Reflektor” samo je jedna od mnogih koje se na televiziji “Vijesti” emituju uživo, a Mudreša objašnjava koliko je taj vid snimanja izazovan, ali i koje su pozitivne strane živog programa.

“Više je nego izazovno jednom sedmično raditi uživo emisiju ovog tipa i za mnogo životno i profesionalno iskusnije kolege od mene. Pošto živimo u svijetu kad se stvari mijenjaju iz minuta u minut, dobra stvar je što često i tokom emisije možemo reagovati na novonastale okolnosti, pa se i uključivanje gostiju kroz interakciju na društvenim mrežama pokazalo kao veoma korisna stvar”, ističe ona.

“Loša stvar može biti kada tokom tenzičnih debata svi sagovornici pričaju u isto vrijeme, a ja pokušavam da zavodim red, što nikako ne volim da radim. Od samog početka, a od toga neću odustati, trudim se da ‘Reflektor’ bude prepoznat kao emisija koja donosi dinamičnu, ali i civilizovanu raspravu”, smatra Mudreša.

Bonus video: