RAD TUŽILAŠTVA ZA 2014.

Stanković: Tužioci nisu dovoljno učinili u procesuiranju ratnih zločinaca

Ratnih zločina je bilo, osuđenih za ratne zločine takođe. Veće rezultate od nas očekuju žrtve, javnost i međunarodna zajednica
12 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.04.2015. 18:15h

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković, tvrdi da njegove kolege nijesu učinile dovoljno na procesuiranju ratnih zločina. Stanković je, međutim, podsjetio da su eksperti Evropske komisije analizom predmeta “Morinj”, “Deportacija” i “Bukovica” utvrdili da “sudski epilog u procesuiranim predmetima nije posljedica nezakonitog postupanja tužilaca”.

U izvještaju o radu VDT-a za prošlu godinu, piše da su formirana dva nova predmeta ratnih zločina, od kojih je jedan ustupljen iz “strane države zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1992. na teritoriji te države”.

Drugi predmet je formiran na osnovu krivične prijave građana protiv šest osoba, zbog krivičnog djela genocid u Crnoj Gori od 1994. do 2014. Tužilac nije naveo koji predmeti su u pitanju. 

"Ratnih zločina je bilo, osuđenih za ratne zločine takođe. Veće rezultate od nas očekuju kako žrtve i ukupna javnost, tako i međunarodna zajednica”, piše u dokumentu koji je dostavljen Skupštini.

Tužilaštvo nije zadovoljno ni procesuiranjem korupcije, navodeći da je za onu na visokom nivou podignuta samo jedna optužnica - protiv budvanskih čelnika u predmetu “Košljun”.

Odjeljenje za organizovani kriminal u tom slučaju otvorilo je finansijsku istragu u 2014. godini. Istrage su okončane u slučajevima “Zelena milja" i "Trio". 

"U predmetu "Trio" istraga je obustavljena, jer nije identifikovana imovina koja bi mogla podleći oduzimanju. Za 'Zelenu milju' nadležnom sudu podnijet je zahtjev za trajno oduzimanje stana i zemljišta”, navodi se u tekstu Tužilaštva. 

Dodaje se da je Specijalni istražni tim prikupljao i analizirao dokaze u predmetima "Šarić","Kalić" i "CKB". U slučajevima pranja novca privremeno je oduzet dio imovine Safeta Kalića i Duška Šarića.

Predlog za trajno oduzimanje imovine podnijet je, navodi se, samo protiv osuđenog u predmetu "Auto moto društvo” iz Budve. Tužilaštvo navodi da je “neophodno intenzivirati kampanju protiv korupcije kroz rad svih nadležnih organa na efikasnijem otkrivanju, gonjenju i presuđenju, a građane podsticati i ohrabrivati na prijavu korupcije”.

Ubistava sve više, o tajnom nadzoru nema podataka

Prema podacima VDT-a, u 2014. godini porastao je procenat najtežih krivičnih djela, među kojima su ubistva i preprodaja droga. Lakša krivična djela su u padu, kao i ona protiv bezbjednosti saobraćaja.

Najveći je porast teških ubistava za 28,57 procenta. Advokat MANS-a Veselin Radulović, u analizi Izvještaja zamjerio je što tužilaštvo nije pokušalo da otkrije razloge tog rezultata: 

"Poseban nedostatak Izvještaja je što onemogućava ozbiljniji zaključak o kvalitetu rada državnog tužilaštva jer nema analize i ocjene razloga za donošenje oslobađajućih i odbijajućih presuda. Ove presude uglavnom u praksi ukazuju na propuste u radu tuži la štva... Takođe, Izvještaj nema podataka i analize da li je i u koliko predmeta postupanje ili nepostupanje državnog tužioca bilo uzrok donošenja odbijajuće presude zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja".

Radulović zamjera i nedostatak podataka predlozima za određivanje MTN, odnosno što nema pokazatelja kako tužilaštvo koristi te mjere i koliki je njihov efekat u suzbijanju kriminaliteta.

Preporučujemo za Vas