Marković zaustavio automobil ispred ubice

Sagovornik “Vijesti” ispričao je da je egzekutor ispalio pun šaržer u glavu Markovića, a zatim pobjegao. Na automobilu su popucala stakla na mjestu vozača i šoferšajbna
219 pregleda 0 komentar(a)
Saša Marković ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Saša Marković ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.04.2015. 18:49h

Budvanin Saša Marković (48), bivši poslanik Liberalnog saveza Crne Gore ubijen je juče u sačekuši, u bečićkom naselju Ivanovići. Marković, nekada jedan od najbližih saradnika Slavka Perovića, likvidiran je oko 17 sati, dok je automobilom prilazio porodičnoj kući.

Tada je, kako "Vijesti" nezvanično saznaju, iz obližnje šume istrčao napadač i u pravcu stradalog ispalio više metaka. Ubica je, prema policijskim informacijama, najvjerovatnije pucao iz automatske puške ili heklera.

Sagovornik “Vijesti” ispričao je da je egzekutor ispalio pun šaržer u glavu Markovića, a zatim pobjegao. Na automobilu su popucala stakla na mjestu vozača i šoferšajbna.

Inspektori vjeruju da je ubica bio dobro upoznat sa Markovićevim kretanjem, ali i da je dobro poznavao teren. Policija provjerava mogućnost da je do mjesta na kom je ispalio hice u Markovića došao pješice. Tu mogućnost počeli su da provjeravaju nakon što su im brojni očevici ispričali da nijesu primijetili nepoznate automobile.

Marković poznavao ubicu?

Izvor blizak istrazi kazao je da je na lakat krivini, puta koji vodi samo do Markovićeve kuće, ubijeni zaustavio automobil.

Policija pretpostavlja da je ubica ili izašao ispred Markovićevog automobila, ili da ga je on poznavao, jer je ručna kočnica bila podignuta, a automobil je stajao ukočen na strmom putu.

“Vijesti” saznaju da je Marković prije nego je iz Budve krenuo ka kući, zamolio prijatelja da njegovu djecu odveze na trening, objasnivši da ne može stići na vrijeme. Njih dvojica mimiošli su se automobilima praktično pola minuta prije likvidacije Markovića.

Komšije zatekle stravičan prizor

Pucnje juče u 17.05 sati čuli su skoro u čitavom naselju.

To je "Vijestima" ispričalo nekoliko mještana Ivanovića, koji su kazali da je naseljem odjeknuo kratki rafal, nakon koga je sve utihnulo.

Oni su ispričali da je prizor koji su zatekli kada su stigli na mjesto ubistva bio stravičan - pogođen sa više hitaca u glavu Marković je ležao u automobilu, a čaure su bile svuda naokolo.

Nedugo nakon toga u Ivanoviće je stigla policija, koja odmah blokirala cijelo mjesto. Patrole postavljene na izlazima iz grada kontrolisale su automobile, a inspektori češljali kompletno naselje. Oni su ulazili u obližnje kuće, uzimali izjave od mještana, prolaznika..

Izvor "Vijesti" iz policije rekao je da još nemaju opipljiv trag, koji bi ih odveo do ubice, ili eventulanog motiva.

Ubijen dva dana prije rođendana

Marković je ubijen samo dva dana prije 48. rođendana.

On se proteklih deset godina od kada je napustio političke vode uglavnom bavio ugostiteljstvom i građevinskim biznisom. Kuću u Ivanovićima, koja je jedna od najluksuznijih napravljenih u tom mjestu, izgradio je prije nekoliko godina, nakon prodaje đedovine.

Pokojni Marković bavio se i naučnim radom, a prošle godine objavio je knjigu “Manifest protiv imperije”. Ta knjiga, čija je tematika američka neoimperijalna politika, imala je dobar odjek u javnosti. Promovisana je u gotovo cijelom regionu.

Bio najbliži saradnik Slavka Perovića

Marković se do 1998. bavio privatnim biznisom, a potom se kroz rad u Liberalnom savezu aktivno bavio politikom. Bio je član Liberalnog saveza Crne Gore od 1990. godine, piše u njegovoj biografiji. Bio je jedan od najbližih saradnika Slavka Perovića i šef Kabineta predsjednice Skupštine Crne Gore Vesne Perović (2001-02).

Tokom karijere bio je član Velikog Kabineta LSCG za Spoljne poslove, direktor nezavisnog radija "Free Montenegro", predsjednik Opštinskog odbora LSCG, član Malog kabineta LSCG, poslanik u parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora, član Komisije za bezbjednost u Parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora, odbornik u Skupštini Opštine Budva.

Ostavio je za sobom suprugu Nikicu, sedmogodišnju kćerku i petogodišnjeg sina.

Bonus video: