Osnovni sud odbio tužbeni zahtjev direktorice HRA protiv Informera

3 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2015. 16:36h

Akcija za ljudska prava (HRA) je saopštila da je sudija Osnovnog suda u Podgorici Aleksandar Stojanović u potpunosti odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev izvršne direktorke te NVO Tee Gorjanc-Prelević, za naknadu štete i objavljivanje presude protiv tuženog osnivača dnevnog lista Informer, "Insajder tim", DOO Beograd, koga u Crnoj Gori zastupa Novak Uskoković.

"Sudija Stojanović je utvrdio da iako su uvredljivi navodi Informera, iznijeti i na naslovnoj strani, da je Gorjanc-Prelević "licemjer", "navodni aktivista za ljudska prava", i da se ponaša "sramno", bili utemeljeni na potpuno netačnim činjenicama, koje je Informer takođe objavio - da se zalagala za povratak krivičnog djela Kleveta u Krivični zakonik Crne Gore i za gašenje Informera, da ”dominantni interesi pluralizma mišljenja o temi koja jeste od javnog interesa u pretendujuće demokratskom društvu, a takva je (de)kriminalizacija klevete u vezi sa otvorenom temom o (ne)doslednosti javnih ličnosti koje se zalažu za takvo zakonsko rješenje i (ne)gašenje bilo kog medija… mišljenja je ovaj sud, ne upućuju na potrebu građanskopravnog sankcionisanja tuženog", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaje se da je sudija zaključio da je "tužilja, po zahtjevima svog angažmana dužna trpjeti javne kritike sa većim pragom tolerancije. Čak i ako su ove netačne, uznemirujuće, štetne".

"Žaliću se protiv presude kojom se ohrabruju i Informer i drugi mediji da opušteno vode kampanje blaćenja ljudi na javnoj sceni, utemeljene na 100 odsto lažima, samo ako to nekako povežu sa temom od javnog interesa. Takva sloboda izražavanja ne uživa zaštitu u evropskom demokratskom društvu i potrudiću se da Višem sudu to dokažem pozivanjem na praksu Evropskog suda za ljudska prava na sveobuhvatniji način nego što je to učinjeno u prvostepenoj presudi. Posebno iznenađuje odluka suda da zanemari to da je tuženi sporne navode objavio motivisan ličnim animozitetom prema meni, o čemu je govorio u svojoj odbrani, a ne u javnom interesu debate o dekriminalizaciji", rekla je Gorjanc-Prelević.

Bonus video: