Lekić: Presuda Pejoviću je novi dokaz nepravne države

"Neophodno je omogućiti vladavinu prava u državi u kojoj se to još uvijek na odgovorajući način i do kraja ne sporovodi, kako bi nosioci sudskih funkcija dobili mogućnost da nesmetano obavljaju svoj posao bez pritisaka i ucjena određenih moćnika i pojedinaca", saopšteno je iz SNP-a
70 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2015. 14:28h

Lider Demosa Miodrag Lekić, povodom izrečene presude Veselinu Pejoviću za ugrožavanje sigurnosti lidera PZP-a Nebojše Medojevića, saopštio je da vinovnik dokazanog fizičkog napada na poslanika Medojevića faktički neće osjetiti kaznu i da je to novi dokaz nepravne države Crne Gore.

Sutkinja Larisa Mijušković Stamatović izrekla je Pejoviću kaznu od pet mjeseci zatvora, ukoliko u sljedećih godinu dana počini novo krivično djelo.

"Iako se radi o novom primjeru selektivnog odnosa prema građanima, a zavisno od odnosa građana prema crnogorskoj vlasti, brutalni fizički napad na Medojevića jeste bio napad na sve poslanike crnogorskog Parlamenta. Težina slučaja se ogleda i u činjenici da je akter brutalnog fizičkog napada na opozicionog poslanika zapravo bliski poslovni partner i povjerenik crnogorske vlade koja tako postaje saučesnik ovog skandaloznog čina.

"Zato izražavam oštro negodovanje zbog nespremenosti i nesposobnosti nadležnih državnih organa da primjene zaslužene sankcije za drastično i javno kršenje prije svega pravnih, ali i elementarnih normi civilizovanog ponašanja. Takođe izražavam solidarnost sa poslanikom Medojevićem zbog pretrpljene, sada već i nekažnjenje, agresije koju je doživio", navodi se u saopštenju Lekića

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) je ocijenjeno da je presuda koja je donijeta u slučaju napada na Medojevića, "posledica je uticaja određenih tajkunsko-političkih i interesnih klanova i još jedna u nizu odluka kojom se obesmišljava crnogorski pravosudni sistem".

"Ovakva odluka sudije, u konkretnom slučaju, ne predstavlja ništa manje nego opravdanje za nasilničko ponašanje prema političkim neistomišljenicima i poziv za neke buduće fizičke napade na sve koji ne igraju po notama vrha režima. Postavlja se pitanje da ako ovakav tretman ima jedan poslanik i uz to predsjednik parlamentarne partije, kako bi, tek, prošao obični građanin koji ne uživa poslanički imunitet i nije medijski eksponiran", navodi se u saopštenju.

U SNP-u smatraju da je krajnje vrijeme da se prekine sa praksom politički motivisanih presuda i da se umjesto "zakona ulice" sprovodi zakon države u institucijama koje su za to i predviđene.

"Svakako, da bi se do toga došlo, neophodno je omogućiti vladavinu prava u državi u kojoj se to još uvijek na odgovorajući način i do kraja ne sporovodi, kako bi nosioci sudskih funkcija dobili mogućnost da nesmetano obavljaju svoj posao bez pritisaka i ucjena određenih moćnika i pojedinaca", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: