Festival A Tempo: Na repertoaru sedam koncerata

A Tempo će 29. aprila zatvoriti koncert Crnogorskih simfoničara uz dirigenta Bojana Suđića
86 pregleda 0 komentar(a)
A tempo, Foto: Boris Pejović
A tempo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2015. 18:38h

Međunarodni muzički festival A Tempo, četrnaesti po redu, pod motom “Daleko i blizu” biće održan od 21. do 29. aprila i za to vrijeme biće realizovano osam programa - sedam koncerata i jedna promocija knjige, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za novinare u CNP-u.

“U zaista teškim finansijskim okolnostima uspjeli smo da napravimo program u kojem će svako naći po nešto, program koji prati napredak muzičkog života u Crnoj Gori, program koji svojim kvalitetom može da zadovolji najprobirljivije slušaoce”, kazao je direktor Muzičkog centra Crne Gore i selektor festivala Žarko Mirković. On je najavio ovogodišnji program festivala, nešto reduciraniji u odnosu na ranija izdanja, koji pored sedam koncerata donosi i promociju knjige dr Slobodana Jerkova “Crnogorski muzički folklor” u izdanju Muzičkog centra Crne Gore.

Ovogodišnji festival otvoriće u utorak, 21. aprila, na Vlikoj sceni CNP-a, koncert akademskog hora “Collegium musicum” i Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom Grigorija Kraska, a na repertoaru će biti djela Bele Bartoka, Nine Perović, Aleksandra Perunovića, Žorža Eneskua. Solisti na koncertu biće Katarina Pavlović, violina, Aleksandra Stanković, sopran. U srijedu, 22. aprila u press sali CNP-a biće održana promocija knjige dr Slobodana Jerkova “Crnogorski muzički folklor”, na kojoj će pored autora govoriti dr Sonja Marinković i Žarko Mirković. Iste večeri u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a koncert će održati trio “Ciprus”, koji nastupa u sastavu Duško Žarković, klarinet, Kžištof Vrobel, viola, Nikolas Melis, klavir.

Crnogorski gitaristički duo - Goran Krivokapić i Danijel Cerivić predstaviće se na festivalu u četvrtak 23. aprila na Velikoj sceni CNP-a, a narednog dana u isto vrijeme na Velikoj sceni koncert će održati “Chamber Jam Europe” koji čine Daniel Roulend, violina, Marselo Nisinman, bandoneon, Alberto Mesirka, gitara, Nataša Kudritskaja, klavir, Zoran Marković, kontrabas. U ponedjeljak, 27. aprila, festivalska publika prisutvovaće koncertu pijanista Nevena Šobajića i Vesne Đokić, dok će narednog dana koncert prirediti gudački kvartet “Energie Nove” u sastavu Hans Liviabela, I violina, Barbara Kjanamea, II violina, Ivan Vukčević, viola, Feliks Fogelzang, violončelo.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog muzičkog festivala “A Tempo” zatvara u srijedu u 20 sati na Velikoj sceni CNP-a koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića, a kao solista će nastupiti pijanista Ratimir Martinović.

Bonus video: