Bah: Prijem Kosova u MOK je u interesu sporta

Bah i visoka delegacija MOK-a nalazi se u jednodnevnoj posjeti Beogradu tokom koje će održati sastanke sa zvaničnicima Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i ministrom sporta Vanjom Udovičićem.
1 komentar(a)
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.04.2015. 09:32h

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je danas da je ta organizacija primila Kosovo u svoje članstvo na osnovu interesa i prava međunarodnog sporta i jer je željela da omogući pristup Olimpijskim igrama kosovskim sportistima.

"Međunarodni sport i MOK su autonomni i odluku su donijeli na osnovu interesa međunarodnog sporta i pravila i zbog toga je MOK primio Kosovo u svoje članstvo. Takva odluka se ne zasniva na teritoriji zemlje i da li je ona članica Ujedinjenih nacija. Više od 100 zemalja je priznalo Kosovo, a to smo i mi uzeli u obzir", rekao je Bah na konferenciji za novinare u Beogradu.

Bah i visoka delegacija MOK-a nalazi se u jednodnevnoj posjeti Beogradu tokom koje će održati sastanke sa zvaničnicima Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i ministrom sporta Vanjom Udovičićem.

Govoreći o prijemu Kosova u MOK, Bah je naveo da je ta organizacija željela da pruži priliku sportistima da dođu do olimpijskih sportova i Igara, pošto "želi da vidi sport kao vid integracije bez diskriminacije".

Bah je istakao da Srbija nije imala pravo glasa prilikom odlučivanja o prijemu Kosova.

"Glasali su samo članovi MOK-a, ali odluku smo donijeli uz konsultacije sa Olimpijskim komitetom Srbije. Te konsultacije nisu bile lake.

Srbija se protivila takvoj odluci, ali je na neki način prihvatila i to oslikava duh olimpijskog sporta. Međunarodni sport i olimpijske igre postoje tek kad svi prihvate pravila MOK-a, a to je ono što razlikuje sport od svega ostalog jer samo u sportu imamo svjetski zakon, a to je da su svi ljudi jednaki", rekao je Bah.

Predsjednik OKS Vlade Divac kazao je da se razlikuju pogledi te organizacije i MOK-a po pitanju prijema Kosova, ali da to ne sme da bude prepreka u saradnji.

"OKS je iscrpio sve moguće načine da utiče na odluku, ali ne smijemo u drugi plan da stavljamo našu osnovnu aktivnost, a to je briga o sportistima i sprovođenje naših programa", kazao je Divac.

Bonus video: