Uhapšeno 16 osoba osumnjičenih za krijumčarenje 138 azilanata

"Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su uhapšeni u dužem vremenskom periodu, u cilju sticanja imovinske koristi, na organizovan način izvršili krijumčarenje 138 lica, tzv. tražilaca azila, koji su u najvećem broju porijeklom iz Sirije, i to preko teritorije Crne Gore u Srbiju"
551 pregleda 0 komentar(a)
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2015. 17:47h

U Podgorici i Rožajama, u akciji "Kolosijek", zbog sumnje u trgovinu ljudima, privedeno je 16 osoba, dok se dvije osobe potražuju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije Na teritoriji Podgorice uhapšeni su Saša Paunković (41), državljanin Republike Srbije, nastanjen u Podgorici, i Nedžad Ganjola (43), Darko Stojović (33), Čedomir Maraš (28), Dejan Tomanović (50), Esad Frljučkić (61), Nebojša Rašović (31), Marinko Koljenšić (34), Marko Drobnjak (27), Novak Dulović (25) i Ranko Dabanović (45) iz Podgorice. Na teritoriji Rožaja uhapšeni su Džemail Dautović (20), Irfan Dautović (22), Harkan Lukač (23), Haris Lukač (32) i Fuad Biševac (26), svi iz Rožaja dok se dvije osobe potražuju.

Za uhapšene u Podgorici se sumnja da su krijumčarenje obavljali na organizovan način tako što su grupe tražilaca azila, po prethodnom dogovoru, preuzimali u Podgorici i prevozili do Rožaja.

"Gdje su ih u cilju njihovog daljeg krijumčarenja i po prethodnom dogovoru predavali ostalim osumnjičenim licima koja su u oblasti graničnog prelaza Dračenovac nastavljala dalje radnje krijumčarenja preko državne granice u Republiku Srbiju", rekao je na konferenciji za novinare viši policijski inspektor u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Marko Brajović.

Dodao je da se sumnja da su uhapšeni u Rožajama krijumčarenje vršili na organizovan način tako što su, po prethodnom dogovoru sa osumnjičnim licima iz Podgorice, na teritoriji Rožaja od njih preuzimali grupe lica – tražilaca azila, koje su u cilju njihovog krijumčarenja preko državne granice u Srbiju prevozili do oblasti u blizini graničnog prelaza "Dračenovac", odakle su ta lica ilegalnim putevima krijumčarena u Srbiju.

"Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su ovih 18 lica, u dužem vremenskom periodu, u cilju sticanja imovinske koristi, na organizovan način izvršili krijumčarenje 138 lica, tzv. tražilaca azila, koji su u najvećem broju porijeklom iz Sirije, i to preko teritorije Crne Gore u Srbiju, te da su na taj način počinili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi izvršeno na organizovan način, iz čl. 405 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore" rekao je Brajović.

Dodao je da službenici Uprave policije nastavljaju sa aktivnostima u akciji "Kolosjek", na međunarodnom nivou kroz saradnju sa susjednim državama.

Uhapšeni će u toku dana biti privedeno zamjeniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici na dalju nadležnost.

Bonus video: