Serž Muler kupio MDI, pa uhapšen na granici?

"Jedini vlasnik u kompaniji „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD“ je Shaked Agmon. Dakle Serž Muler, niti je pregovarao sa Tenderskom komisijom, niti je vlasnik člana Konzorcijuma, niti je potipisnik Ugovora o kupoprodaji udijela u MDI", navodi se u saopštenju Tenderske komisije
586 pregleda 9 komentar(a)
oružje, Foto: Gov.me
oružje, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.04.2015. 18:13h

Crnogorska vlada je firmu za trgovinu oružjem sa prometom od nekoliko miliona eura prodala konzorcijumu izraelsko-srpskih kompanija, povezanih sa biznismenom protiv kog se vodi istraga o švercu droge, pranju para i trgovini oružjem, otkriva BIRN.

Korupcija, pranje para, neplaćeni računi, nezakonita prodaja oružja islamistima u Libiji i umiješanost u šverc kokaina - samo su neke od optužbi protiv biznismena povezanih sa privatizacijom jedne od najvećih firmi za trgovinu oružjem na Balkanu.

Nekadašnja crnogorska državna firma za trgovinu oružjem Montenegro Defence Industries (MDI), 4. marta, bez mnogo pompe, prodata je firmama CPR Impex iz Beograda i ATL Atlantic Technology Ltd iz Izraela za 680.000 eura.

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazalo je da je trgovac oružjem i dijamantima iz Belgije Serž Muler, uhapšen na granici Crne Gorei Albanije samo nekoliko sati nakon ceremonije potpisivanja ugovora u Podgorici. Više izvora potvrdilo je BIRN-u da Muler ima vodeću ulogu u izraelskoj firmi i privatizaciji MDI.

Međutim, izraelski ATL i njihovi partneri negiraju da je Muler, kog belgijske vlasti sumnjiče za povezanost sa švercom heroina i pranjem novca, zvanično ima veze s tim poslom, iako potvrđuju da je prošle godine tri puta posjetio crnogorski MDI "kao prijatelj”ATL-a, kao i da je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Petar Crnogorac, vlasnik firme CPR Impex, suočava se sa pravnim problemima nakon što je prošle nedjelje otkriveno da UN istražuju da li je njegova kompanija Tehnoremont, ćerka firma CPR Impexa, zajedno sa MDI prekršila embargo na izvoz oružja islamistima u Libiji. Crnogorac tvrdi da dogovor o izvozu u Libiju nikada nije sklopljen.

Kraj zabave

Glamurozna ceremonija povodom prodaje MDI 4. marta u hotelu Podgorica, u posljednji čas je otkazana bez objašnjenja, a gosti su umjesto toga pozvani na skromno potpisivanje ugovora u kancelariji crnogorske Agencije za privatizaciju.

Muleru se stavlja na teret i da je u Čileu prisustvovao sastanku sa članovima narkokartela sa članom kolumbijske terorističke organizacije FARK, tvrdi izvor BIRN-a

Međutim, ni skromna proslava nije prošla potpuno mirno, budući da je Muler uhapšen samo nekoliko sati nakon potpisivanja. Poznati trgovac u Antverpenu, evropskoj prijestonici dijamanata, trebalo je da bude odvezen u Tiranu, odakle je trebalo da poleti za Tel Aviv, gdje boravi proteklih nekoliko godina.

Na taj let nikada nije stigao, pošto ga je crnogorska policija uhapsila na granici sa Albanijom na osnovu crvene potjernice Interpola, koja je dan ranije izdata u Briselu.

Muler je od ranije poznat belgijskoj javnosti po kontroverznoj umiješanosti u iskopavanje krvlju natopljenih nalazišta dijamanta u Sijera Leoneu, kao i problematičnih poslova sa oružjem. Trenutno se nalazi u pritovoru u Podgorici, gdje čeka ročište na kome će biti odlučeno o njegovoj ekstradiciji. Nakon toga bi mogao biti izručen belgijskim tužiocima koji ga terete za povezanost sa organizovanim kriminalom, švercom kokaina i pranjem novca.

"U nalogu za hapšenje Mulera je navedeno da se on sumnjiči za krivična djela učešća u kriminalnoj organizaciji, nezakonitom krijumčarenju droge i pranju novca, koji su kažnjivi prema krivičnom zakonu kraljevine Belgije”, potvrđeno je za BIRN u Višem sudu u Podgorici.

Izvor iz suda u Antvetpenu koji je upoznat sa tim postupkom, rekao je BIRN-u da se u ovom slučaju ispituju navodne pošiljke kokaina iz Južne Amerike u Antverpen i pranje novca. Prema riječima izvora, sudija Bruno de Hous “istražuje Mulerove aktivnosti u kojima je zaradio ili mogao da zaradi i opere prljavi novac: dijamante, oružje i drogu”.

Muleru se stavlja na teret i da je u Čileu prisustvovao sastanku sa članovima narkokartela sa članom kolumbijske terorističke organizacije FARK, tvrdi izvor BIRN-a. Muler, koji negira sve optužbe, mogao bi ostati u ekstradicionom pritvoru u Crnoj Gori i do šest mjeseci. Međutim, njegov advokat kaže za BIRN da su dokazi koje je Belgija predstavila "slabi" i da se nada da će njegov klijent uskoro biti oslobođen.

Muler: “Čovek koji stoji iza ATL-a”

ATL Atlantic Technologies, velika kompanija iz Tel Aviva koja se bavi oružjem, osnovana je 2009. godine. Njen jedini vlasnik i direktor je, prema zvaničnoj dokumentaciji, Izraelac Agmon Šaked. BIRN-ovo istraživanje je, međutim, uprkos navodnom transparentnom vlasništvu ATL, pokazalo da je firma blisko povezana sa Mulerom.

O zvaničnom vlasniku ATL-a Šakedu se ne zna mnogo osim detalja iz jednog slučaja pred sudom u Tel Avivu iz 2014. godine. Ovaj 40-godišnjak je napustio iznajmljeni stan - gdje je živio, prema zvaničnim podacima za registraciju ATL Atlantic Technology-a da nije platio račune, zbog čega mu je sudija naredio da ih plati.

Međutim, brojni izvori i zvanična dokumenta ukazujuda je Muler, koji se najmanje 15 godina bavi trgovinom oružja, blizak saradnik Šakeda i ATL-a. Muler je više od godinu dana, sve do juna 2014. godine, zvanično bio suvlasnik ATL-ove ćerke firme u Bugarskoj, nakon čega je prodao svoj udio, pokazuju podaci bugarskog privrednog registra.

Belgijski mediji ranije su objavili da kompanija ATL ima kancelariju u zgradi berze dijamanata u Antverpenu, na adresi na kojoj je i nekoliko Mulerovih kompanija. Adresa ATL-a je kasnije uklonjena. BIRN-ovi izvori među vojnim stručnjacima, takođe kažu da je Muler od ranije u vojnim krugovima poznat kao finansijer ATL- a.

BIRN takođe saznaje da je Muler zajedno sa vlasnikom CPR Impexa Petrom Crnogorcem tri puta posjetio kancelarije MDI kao predstavnik izraelske firme ATL. U intervjuu BIRN-u, Crnogorac je najpre potvrdio da je Muler “čovek koji stoji iza ATL-a”.

Međutim, Crnogorac je tokom sastanka sa BIRN-ovim novinarom dobio telefonski poziv nakon koga je promijenio izjavu, insistirajući da je Muler samo prijatelj firme.

Damjanović je prvobitno potvrdio da je Muler posjetio kancelarije MDI u Podgorici kao predstavnik ATL Atlantica, ali je kasnije izjavio da je Muler bio prisutan kao “prijatelj kompanije iz Tel Aviva”

"Gospodin Serž Muler je u istom poslu kao i mi, on ima važan biznis i veoma je uticajan”, objasnio je kasnije Crnogorac.

"ATL Atlantic-om u potpunosti upravlja gospodin Agmon Šaked, koji je učestvovao u pregovorima o kupovini MDI, i koji je na kraju zajedno sa mnom i kupio ovu kompaniju.”

Međutim, visoko pozicionirani izvor u MDI, koji je želio da ostane anoniman, rekao je za BIRN da je Muler tokom tri posjete MDI prošle godine predstavljen kao “šef ” ATL- a . Crnogorac, međutim, nije želio da kaže koju je kompaniju Muler predstavljao na ovim sastancima i odbacio navode da je Muler predstavljen kao “šef”.

"Kako bilo ko može da zna o čemu smo razgovarali. U kancelariji je bilo samo nas troje - Muler (direktor MDI) Zoran Damjanović i ja”. Damjanović je prvobitno potvrdio da je Muler posjetio kancelarije MDI u Podgorici kao predstavnik ATL Atlantica, ali je kasnije izjavio da je Muler bio prisutan kao “prijatelj kompanije iz Tel Aviva”.

ATL i Šaked nijesu željeli da komentarišu saznanja BIRN-a.

Alfandarija uvukli u priču o prodaji

Predsjednik crnogorske jevrejske zajednice nehotimice je uvučen u nevjerovatnu priču koja stoji iza prodaje MDI i njene povezanosti sa Mulerom.

Jaša Alfandari je 4. marta prisustvovao potpisivanju ugovora o prodaji, nakon što je izraelska ambasada odbila da pošalje predstavnika na ceremoniju kojom je obilježeno ulaganje ATL Atlantic Technology iz Tel Aviva u Crnoj Gori.

"Pitao sam zašto ja treba da prisustvujem i oni (MDI) su mi rekli da je izraleska kompanija insistirala", rekao je predsjednik male jevrejske zajednice u Crnoj Gori, koja broji oko 100 članova.

Taj događaj je prošao bez incidenata i Alfandari je tek dvije nedjelje kasnije saznao da je Muler, koga nikada ranije nije sreo, uhapšen samo nekoliko sati poslije ceremonije. Vijest je saznao iz pisma glavnog rabina u izraelskom gradu Eilat Jozefa Hehta, koji je od njega tražio da pomogne Muleru da proslavi jevrejski praznih Pashu, koji je počeo u petak 3. a završio se 11. aprila.

Tenderska komisija: Prodaja MDI sprovedena po zakonu

Tenderska komisija je saopštila da je postupak javnog tendera za prodaju 100 odsto ukupnog kapitala društva "Montenegro defence industry" doo – Podgorica je sproveden u skladu sa Zakonom o privatizaciji privrede i Uredbom o prodaji akcija i imovine putema javnog tendera i drugim primjenjivim propisima.

"Nakon sprovođenja predviđene procedure i uspješnog okončanja pregovora potpisan je Ugovor o prodaji udjela Vlade Crne Gore u D.O.O. ''Montenegro Defence Industry'' Podgorica, sa predstavnicima jedinog ponuđača na tender, konzorcijuma kompanija „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD iz Izraela i „CPR-Impex'' iz Republike Srbije.

Član konzorcijuma kompanija „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD „A.T.L. je kompanija iz Tel Aviva specijalizovana u oblasti odbrambene industrije i usluga vezanih za odbranu i bezbjednost sa filijalama u više zemalja uključujući i članice EU. Glavna orjentacija ATL je saradnja sa Vladinim agencijama i Mirovnim misijama UN u većem broju afričkih zemalja.ATL ima udio u fabrikama za proizvodnju ultra-lakih bespilotnih letjelica u Izraelu i snajperskih pušaka u Južnoj Africi.

"CPR-Impex'' se u poslednjih 10 godina razvio u jednog od vodećih izvoznika naoružanja i vojne opreme u Republici Srbiji, kako iz proizvodnje fabrika vojne industrije Srbije tako i sa stokova Vojske Srbije. CPR-Impex u svom vlasništvu ima i pogon za remont vojnih oklopnih sredstava „TEHNOREMONT'' u Temerinu sa 35 zaposlenih i jedina je privatna firma u Republici Srbiji registrovana za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme.

U cilju adekvatne informisanosti javnosti, prema zvaničnom ovjerenom i apostiliranom izvodu iz registra, jedini vlasnik u kompaniji „A.T.L. - Atlantic Technologies'' LTD“ je Shaked Agmon. Dakle Serž Muler, niti je pregovarao sa Tenderskom komisijom, niti je vlasnik člana Konzorcijuma, niti je potipisnik Ugovora o kupoprodaji udijela u MDI", navodi se u saopštenju Tenderske komisije koje potpisuje direktor Branko Vujović.

Bonus video: