Najčešće zloupotrebe profila na društvenim mrežama

Duraković je kazao da je u Crnoj Gori u porastu broj finansijskih prevara na Internetu, ali i phishing napada, krađa identiteta, DDoS napada
55 pregleda 0 komentar(a)
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2015. 11:55h

Računarski sistemi i korisnici u Crnoj Gori izloženi su većini sajber prijetnji i napada koji pogađaju i ostatak svijeta, a najčešći problem sa kojim se suočavaju crnogorski građani je zloupotreba profila na društvenim mrežama. To je kazao generalni direktor za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) Kenan Duraković, pojašnjavajući da su na drugom mjestu razne vrste napada na web portale državnih organa, organa državne uprave i pravnih lica. Duraković je kazao da je u Crnoj Gori u porastu broj finansijskih prevara na Internetu, ali i phishing napada, krađa identiteta, DDoS napada. On je portalu CDT-a rekao da ukoliko se desi da je neki građanin žrtva cyber napada, prijavu može podnijeti MIDT-u odnosno CIRT-u putem veb sajta ili putem dopisa. „Vrlo jednostavno možete prijaviti sajber incident i odmah će vas kontaktirati neko iz CIRT tima. U procesu prijave možete da odaberete tip incidenta počevši od uvredljivog sadržaja, malicioznog koda, zloupotrebe podataka, upada, prevara i slično", pojasnio je Duraković. Prema njegovim riječima, taj tim u MIDT-u radi na podizanju svijesti o sajber prijetnjama kao i na unapređenju zaštite i bezbijednosti informacija u sajber prostoru. „CIRT ima uspješnu saradnju i na nacionalnom i na regionalnom nivou i član je mnogih međunarodnih organizacija, što se kroz razmjenu informacija i iskustava na tehničkom nivou ispostavilo kao najbolji odgovor na prekograničnu prirodu sajber prijetnji", pojasnio je Duraković.

Ukoliko, kako je naveo, postoji element krivičnog djela, građani cyber incident moraju prijaviti Upravi policije i Tužilaštvu.

Duraković je podsjetio da je, prema podacima Uprave policije, tokom ove i prošle godine podnijeto 17 prijava koje su rezultirale podnošenjem šest krivičnih prijava prema tužilaštvu zbog sumnje da su počinjeni razni vidovi kompjuterskog kriminala. „Kada je u pitanju preostali broj prijava podnijetih od strane građana, istraga je u toku ili je nadležni tužilac ocijenio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, jer se u većini slučajeva radi o otvaranju lažnih profila na društvenim mrežama", precizirao je on. Za građane koji nijesu upoznati, predstavnik MIDT-a je pojasnio da se CIRT bavi detekcijom, praćenjem i suzbijanjem sajber napada na nivou države i da predstavlja centralno mjesto za koordinaciju prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata na Internetu i drugih rizika bezbjednosti informacionih sistema za područje Crne Gore.

Bonus video: