Konatar osumnjičen za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića

Jovanović je bio slučajna žrtva teškog razbojništva u kazinu u centru Cetinja, kada se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše
690 pregleda 0 komentar(a)
Uprava policije, ubistvo Jovanovića, Lepa Medenica, Aleksandar Bošković, Milovan Pavićević, Foto: Uprava policije
Uprava policije, ubistvo Jovanovića, Lepa Medenica, Aleksandar Bošković, Milovan Pavićević, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 25.09.2018. 17:20h

Cetinjanin Aleksandar Konatar osumnjičen je da prije više od sedam godina na Cetinju ubio košarkaša Ljuba Jovanovića, saznaje Televizija Vijesti u vrhu Uprave policije.

Televiziji Vijesti je potvrđeno da je identifikovan i saizvršilac ovog zločina. Riječ je o Nikoli Vuletiću, koji je nedostupan crnogorskim nadležnim organima.

"Konatar je osumnjičen da je ispalio smrtonosni hitac u Jovanovića, dok se Vuletiću na teret stavlja da je za to vrijeme čuvao stražu", rekao je sagovornik Televizije Vijesti iz policije.

Ubistvo se dogodilo u kladionici "Lutrije" koja se nalazi na Balšića pazaru u centru Cetinja.

Jovanović je bio slučajna žrtva teškog razbojništva u kazinu u centru Cetinja, kada se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše.

Dok su bili u kazinu maskirani razbojnik naoružan pištoljem je “upao” u kazino tražeći novac, a potom je, vjerovatno, u strahu od krupnog košarkaša ispalio smrtonosni hitac.

Nakon što je ubio košarkaša, ubica je iz pulta uzeo nekoliko stotina eura i pobjegao...

Uprava policije tada je raspisala nagradu od 20.000 eura za svaku informaciju o ubistvu Ljuba Jovanovića na Cetinju.

Paavićević: Ubistvo Jovanovića nije posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa

Načelnik Podgoričke policije, Milovan Pavićević kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da ubistvo Jovanovića nije posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

"Povodom rasvjetljavanja ubistva mladog i uglednog sportiste i reprezentativca Crne Gore u košarci, Ljuba Jovanovića u Cetinju, nakon više od sedam godina želim da kažem da je ostvaren značajan rezultat i uspjeh organa za sprovođenje zakona, konkretno policije i tužilaštva. Ovom prilikom želim da afirmišem aktivnosti podgoričke i cetinjske policije i inspektora Sektora kriminalističke policije, da afirmišem navedeni rezultat i kontinuiran rad na rasvetljavanju najtežih krivičnih djela, a svakako i da istaknem kvalitetnu i prije svega tijesnu saradnju i timski pristup policije i tužilaštva u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela", kazao je Pavićević.

On je dodao da je rasvjetljavanje ubistva Jovanovića još jedan pokazatelj da je rasvjetljavanje ubistava u samom vrhu prioriteta u radu Uprave policije i "da je za rasvjetljavanje ubistava i drugih teških krivičnih djela potrebno vrijeme, ali i svakako potreban je kontinuiran pristup u preduzimanju operativno – istražnih aktivnosti od strane policije i tužilaštva"

"U ovom predmetu sproveden je veliki broj operativnih i istražnih aktivnosti, što je uslovilo da policija identifikuje izvršioca i saizvršioca, prikupi dokaze i lica procesuira nadležnom tužilaštvu", rekao je Pavićević.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i portparolka ovog Tužilaštva Lepa Medenica kazala je da je u toku saslušanje jednog osumnjičenog.

"Danas je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici od strane Uprave policije podnijeta krivična prijava protiv dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su, 30.06.2011. godine, u sportskoj kladionici „Lutrija Crene Gore“ u Cetinju, kao saizvršioci izvršili krivično djelo razbojništvo, a jedno od ova dva lica i krivično djelo ubistvo, a sve na štetu Ljuba Jovanovića", kazala je Medenica.

Ona je saopštila da je podnošenju krivične prijave prethodilo sprovođenje brojnih mjera i radnji od strane Višeg državnog tužilaštva i policije, te izvršenih neophodnih vještačenja po naredbi tužilaštva, kojim aktivnostima se i došlo do dobijanja dokaza i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

"U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici u toku je saslušanje jednog osumnjičenog, dok drugi osumnjičeni za sada nije dostupan državnim organima Crne Gore, a u cilju obezbjeđenja njegovog prisustva preduzeće se zakonom propisane radnje. U daljem postupku Više državno tužilaštvo će shodno zakonu preduzimati sve neophodne radnje", rekla je Medenica.

Rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Uprave policije Aleksandar Bošković kazao je da zbog postupka koji je u toku i preduzimanja još određenog broja mjera i radnji u koordinaciji sa nadležnim tužiocem nisu u mogućnosti da govore o konkretnim personalnim i materijalnim dokazima u ovom predmetu

"Službenici Sektora kriminalističke policije su, 25.09.2018. godine, u saradnji sa službenicima CB Podgorica i OB Cetinje, državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv NN počinioca, protiv dva lica i to: - A.K. (28) iz Cetinja, koji je lišen slobode 24.09.2018 godine i koji je sprovoden danas Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD Razbojništvo iz čl. 242 st.1 a u vezi čl. 23 stav 2 u sticaju sa KD Ubistvo iz čl. 143 KZCG; i - N.V. (34) iz Cetinja, koji je trenutno u bjekstvu i koji se potražuje, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio KD Razbojništvo iz čl. 242 st.1 a u vezi čl. 23 stav 2 KZCG. Postoji osnovana sumnja da su ova dva lica 30.06.2011. godine izvršila krivična dječa koja im se stavljau na teret, kojom prilikom je smrtno stradao Ljubo Jovanović iz Podgorice", rekao je Bošković.

"Naime, na osnovu do sada preduzetih mjera i radnji došlo se do dokaza koji ukazuju na sumnju da su ova lica, na osnovu prethodno postignutog sporazuma, 30.06.2011. godine oko 22,25 došli do Trga Balšića pazar na Cetinju, iskoristili loše vremenske prilike koje su bile u tom trenutku jer je padala kiša i izvršili ovo KD na način što je N.V. čuvao stražu u portunu iza objekta Lutrije Crne Gore dok je A.K. ušao u objekat Lutrije držeći u ruci pištolj nepoznate marke kalibra 7,65 mm koji je usmjerio prema više lica u kazinu, repertirao pištolj i uz silu i prijetnju od radnika kazina otuđio iznos od oko 350 eura. Prilikom izlaska iz kazina kod ulaznih vrata objekta A.K. se susreo sa pokojnim Jovanovićem koji je u tom momentu pokušavao da napusti objekat i u njegovom pravcu ispalio jedan projektil koji je pogodio Jovanovića u predjelu grudi. Jovanović je tom prilikom zadobio povrede od kojih je preminuo na putu ka bolnici. Sumnja se da su ova dva lica prilikom dolaska na lice mjesta, kao i prilikom bjekstva, koristila pmv koje je bilo parkirano u blizini Balšića pazara, vodeći tom prilikom računa da isto bude van domašaja nadzornih kamera na tom području i koristeći portun koji postoji iza objekta za neopaženi dolazak i bjekstvo sa lica mjesta", rekao je Bošković.

On je kazao da su u toku dosadašnje istrage preduzete su brojne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ubistva Jovanovića.

"Prikupljen je veliki broj obavještenja od građana, izvršeni su poligrafska testiranja, vještačenja telekomunikcionog saobraćaja, vještačenja predmeta i tragova, provjere alibija bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika OKG, više specijanih istražnih mjera i radnji prema više lica u zemlji i inostranstvu i provjere većeg broja operativnih saznanja. Na osnovu svega do sada preduzetog došlo se do odgovarajućeg nivoa dokaza i u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom A.K. je lišen slobode i protiv njega je tužiocu podnijeta krivična prijava za navedeno krivično djelo, a nakon toga preduzeće se aktivnosti na međunarodnom nivou u cilju lišavanja slobode N.V. i njegove ekstradicije pravosudnim organima Crne Gore. Zbog postupka koji je u toku i preduzimanja još određenog broja mjera i radnji u koordinaciji sa nadležnim tužiocem nismo u mogućnosti da govorimo o konkretnim personalnim i materijalnim dokazima u ovom predmetu", rekao je Bošković.

Bonus video: